80 åkare gör upp om Roslagstrofén

Konståkning Roslgastrofén genrebild
Den 2 till 3 december avgörs den första Roslagstrofén i konståkning i Vallentuna Ishall.
Till helgen avgörs den första A-tävlingen i konståkning i Vallentuna på tio år. Ordförande Vallentuna konståkningsklubb hoppas att Roslagstrofén kan bli årlig tradition.

Nu till helgen samlas 80 konståkare i ishallen i Vallentuna för att slåss om den ärofyllda Roslagstrofén. Tävlingen räknas till A-serien som är snäppet under elitserien i konståkning. Ordförande i Vallentuna konståkningsklubb Ed Fontes jämför tävlingen med en fotbollsmatch i Superettans serie.

– Det är egentligen lite hetare än Superettan, för vi har tävlande i flera klasser från ungdom, junior till elit, säger Ed Fontes.

Roslagstrofén som arrangeras för första gången är ett samarbete mellan Vallentuna konståkningsklubb och Täbyklubben Viggbyholms IK konståkning. I år har klubbarna bestämt sig för att bara ha damer som deltar, eftersom Vallentuna konståkning inte har några elitåkare på herrsidan. Dock är förhoppningen att tävlingen ska bli en årlig tradition som lockar till sig publik bortom konståkningsfantasterna.

– Vi vill satsa på elitlicensen och därför måste vi anordna A-tävlingar. Men vi gör det också för det är roligt och för att väcka intresse för sporten. Konståkning är en väldigt estetisk och vacker sport som både är konstnärlig och atletisk, säger Ed Fontes.

Tävlingen inleds på lördag och de flesta finaler avgörs på söndag. Inträdet är gratis.