ANNONS

Åke kan få massor med nya grannar

Åke Persson, 71, bor i en förening på Ekebergabacken med 63 lägenheter. Nu ska området växa – med 700 nya bostäder.
Åke Persson, 71, bor i en förening på Ekebergabacken med 63 lägenheter. Nu ska området växa – med 700 nya bostäder.
Matilda Ginsburg, 20, är på bostadsjakt och tycker att området nära Drevviken är en bra platsatt bygga på.
Matilda Ginsburg, 20, är på bostadsjakt och tycker att området nära Drevviken är en bra platsatt bygga på.
Sjukhemmet ersätts med nya lägenheter som de här …
Sjukhemmet ersätts med nya lägenheter som de här …
... och ett 17-våningshus för över 200 studenter.
... och ett 17-våningshus för över 200 studenter.
Från glesbefolkad, isolerad enklav till modern ung stadsdel, med 700 bostäder på första parkett vid Drevviken.

Nu närmar sig förvandlingen av fastigheten Perstorp vid Farsta sjukhem.
ANNONS

Det har pratats högljutt om vad som ska byggas runt Farsta centrum i framtiden. Men det första riktigt stora nybygget i framtidens Farsta ligger inte där, utan en kilometer österut, vid Drevviken. Sammanlagt ska det bli hela 1800 nya bostäder i en sjönära stadsdel på fastigheterna Perstorp, Karlsvik och Klockelund.

Första etappen innehåller 700 lägenheter mellan Ekebergabacken och Perstorpsvägen där nerlagda Farsta sjukhem ligger. Sjukhemskomplexet är idag tillfälligt boende för bland andra studenter. Men snart ska det rivas.

– Idag är det här en del av Farsta som ligger rätt isolerad från omgivningen. Det finns mycket grönska och några få boendeenklaver. I samband med att vi bygger här och i Teliaområdet kommer det att bli flera nya gångbroar över Nynäsvägen. Det gör att området kopplas samman bättre med centrala Farsta, säger Martin Styring, planhandläggare vid stadsbyggnadskontoret.

När alla tre etapper är färdiga kommer Farstas bebyggelse också att ha krupit betydligt närmare vattnet.

– Det finns inte så mycket bostäder nära vatten i Farsta idag. Nu får du möjlighet att bo så att du kan se vattnet och så nära att du kan gå ner och bada, säger Martin Styring och nämner också att området mellan bostäderna och sjön ska rustas upp med lekparker, utegym och bättre gångvägar.

Det nya området innebär också att sambandet mellan Farsta och Sköndal stärks.

– Perstorpsvägen kommer att bli mer av en stadsgata som ska kännas mer levande och trygg för dem som går eller cyklar mellan Sköndal och Farsta.

Så där låter det alltså om han som sitter med planeringen får bre ut sig om byggplanerna. Men hur går snacket på gatan? Mitt i Farsta tog med arkitekternas bilder och gav oss ut i novemberregnet. Matilda Ginsburg, 20, gör tummen upp.

– Det är ju jättebra, speciellt för mig som vill att det ska byggas bostäder. Jag bor hemma hos mamma men hur länge vill man göra det?

ANNONS

Skulle du kunna tänka dig att flytta hit?

– Absolut. Läget är jättebra. Utsikten ner mot sjön är fantastisk, säger hon.

Med cirka 600 hyreslägenheter varav över 200 för studenter är det troligt att området får en låg medelålder. Åke Persson på Ekebergabacken är inte stormförtjust.

– Det blir ett annat sätt att leva. Jag kommer att ha ett åttavåningshus in på knuten. Och det kommer bli mer biltrafik.

Finns det inget positivt med att få många nya grannar?

– Jag har egentligen inget emot det här. Bara de som bygger tar hänsyn till oss som redan bor här. Det är viktigt att det finns bra bussförbindelser. Och sen har det pratats om att det kan komma hit lite småbutiker. Det vore ju trevligt men jag vet inte om jag tror på det.

Planförslaget för Perstorp är på samråd till den 22 december och finns utställt på Farsta bibliotek. Den 10 december är det samrådsmöte i Familjebostäders arbetsplatskkontor vid sjukhemmet på Ekebergabacken.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Farsta Sköndal Gubbängen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.