Akelius ska asfaltera äldreboendets trädgård

kullagrand-aldreboende-georg
Här brukar de dricka kaffe och svalka sig i skuggan av träden. Snart asfalteras alltet.
Äldreboendets trädgård ska asfalteras och bli parkering. De boende fick reda på planerna av en slump och fastighetsägaren Akelius ignorerar protesterna.
– De skiter i människan. Det är bara business och stålar, säger Georg Barré.

Georg Barré har bott i Täby i snart 50 år, de senaste 10 på äldreboendet Kullagränd.

Sedan flytten äter han alltid på restaurangen tvärs över gatan och det här besöket var inget speciellt.

Tills han av en slump såg ett brev.

Trädgården ska asfalteras

I brevet upplyser fastighetsägaren Akelius om att de snart påbörjar ett bygge – äldreboendets trädgård ska asfalteras och bli parkering.

De skiter i människan. Det är bara business och stålar.

Georg Barré

– Jag blev helt chockad. Vårt gemensamma kök har en altandörr som går rakt ut i trädgården men snart ska den leda till en parkering? Som inte ens är våran? Vår lilla oas ska bli parkeringar till husen bakom, säger Georg.

Enligt honom hade Akelius inte sagt något till honom eller de andra på äldreboendet, utan bara berättat för grannhusen.

– Det gör mig extra upprörd. Vi kände oss helt ignorerade.

Livsnödvändig under sommaren

Georg går starkt framåtböjd med en ordentlig kutrygg och berättar att längre promenader är uteslutet för många på Kullagränd.

– Vi är för gamla för att orka med det, och trädgården är den enda naturen många här har att tillgå. Under den här tokvarma sommaren har det varit direkt livsnödvändigt. Vet inte vad vi gjort om vi inte kunde svalka oss i skuggan av de här vackra träden.

Han får medhåll av kompisen Per Bergenholm. Han är gammal jägmästare och bor även han på äldreboendet.

– Ja det är vackra träd. Tänk om det blir en parkeringsplats och alla äldre här tvingas ha stinkande bilar i blickfånget istället för det här fina, säger Per.

Byggs trots starka protester

Bakgrunden är att flera parkeringsplatser försvann när Roslagsbanan breddades.

Istället vill nu Akelius bygga 29 stycken i äldreboendets trädgård – trots att Georg Barré och över hälften av de boende protesterat skriftligt.

– Vi har också hittat lösningar med flera alternativa ställen för deras parkeringar, men de är helt ointresserade, säger Georg.

– Akelius skrev något fint om att de vill föra en dialog men det finns ingen. Vi har bara fått träffa dem en enda gång.

Vad sa dem då?

– Inte så mycket. Jag frågade om inte de har en gamla mammor och pappor och kunde förstå oss men då tittade de bara upp i taket. De skiter i människan. Det är bara business och stålar.

Uppdatering: Akelius fastighetschef för norra Stockholm, Daniel Goldman, svarar per sms att de ser det som en upprustning av en otrevlig markyta som enligt dem inte används, men att de upplever att de haft en god dialog med sina hyresgäster.

Han skriver vidare att de ser parkeringsplatserna som en satsning på miljön och tryggheten då de ökar belysningen av området och eventuellt sätter upp laddstolpar så boende kan ha elbilar.