ANNONS

Per i Åkersberga – hela Sveriges hundhjälte

Per och Ellos.
Per och Ellos.
Ellos.
Ellos.
Per.
Per.
Voff, vilken solskenshistoria! Per Nord som kör djurambulans räddade den påkörde hunden Ellos, nu hyllas insatsen av tusentals på Facebook.
– Helt makalöst, säger djurhjälten.
ANNONS

Per Nord från Åkersberga jobbar ideellt med att köra djurambulans för Svenska Djurambulansen. En tidig decembermorgon kom ett samtal från polisen. Det hade inträffat en trafikolycka på gamla Norrtäljevägen vid Margretelund i Vallentuna, där en bilist kört på en förrymd hund. Läget för hunden var allvarligt.

– Jag var tio minuter från platsen, det var bara att köra, berättar Per Nord.

Väl framme mötte han den skadade lagotton Ellos.

– Benpipor stack ut, det var riktigt dåligt med den, berättar Per.

Det var bara att få in hunden i ambulansen och köra i snabba ryck till närmsta sjukhus, Albano Djursjukhus i Danderyd. Från larm till operationsbord tog det 34 minuter.

Och lyckligtvis repade sig Ellos. Per som hållit kontakten med hundägaren åkte hem till dem fyra dagar senare. Nu var det en helt annan vovve han träffade.

– Jag hade förväntat mig en gipsad ganska eländig hund. Men den kom uttrippandes, ihopskruvad med plattor och titan. Den mådde oväntat bra, det var fantastiskt att se, säger Per.

Han beslöt sig för att skriva av sig dagen därpå, och i ett inlägg på Facebook berättade han om händelsen och texten lades senare upp på Svenska Djurambulansens sida. Det spred sig, milt uttryckt.

– Jag är van vid att få 20 likes på saker jag skriver på Facebook. Nu var det plötsligt tusen, sedan 3 000 och det bara eskalerade. Det är helt makalöst, knappt att man tror det själv, säger Per som är lite omtumlad efter det stora gensvaret.

ANNONS

Många skriver i kommentarsfältet att de gett gåvor till Svenska Djurambulansen efter Pers insats, och flera har hört av sig och vill ställa upp som chaufförer. Per har varit volontär sedan hösten. Han har själv katter och hundar och tycker att det känns helrätt att hjälpa djur i nöd. Att nu också kunna bidra till att fler får upp ögonen för de insatser som volontärerna gör känns extra gott, tycker han.

– Det är så kul att man kan hjälpa, det känns fantastiskt, säger Per.

 

ANNONS