ANNONS

Åkersbergabo åtalad – kupp i Strängnäs värd 65 mkr

Efter kuppen ska gärningsmännen ha flytt i båt, precis som vid klädstölden i Vaxholm.
Efter kuppen ska gärningsmännen ha flytt i båt, precis som vid klädstölden i Vaxholm.
Den 22-årige Åkersbergabo som tidigare häktats för domkyrkostölden i Strängnäs åtalades i dag. Mannen, som tidigare även åtalats för en klädstöld i Vaxholm riskerar nu att dömas för stöld av historiska föremål värda 65 miljoner kronor. Mannen nekar till brott.
ANNONS

Enligt åtalet i Eskilstuna tingsrätt ska den 22-årige Åkersbergabon ”ensam, eller tillsammans och i samförstånd med annan”, skadat en monter och tagit två kungliga kronor och ett riksäpple, tillsammans värda 65 miljoner kronor.

Stölden, som uppmärksammats även internationellt, inträffade 31 juli i Strängnäs domkyrka och föremålen har ännu inte återfunnits.

Dessutom ska gärningsmännen försökt stjäla två kungliga spiror och ytterligare ett riksäpple värda 26,5 miljoner.

Nekar till brott

Samtliga föremål är från 1600-talet, tillverkade av guld och dekorerade med pärlor, bergskristaller och emalj. Vid stölden skadades den ena kronan, Karl den IX:s krona från 1611, då två bergkristaller och en emaljblomma lossnade.

22-åringen nekar till brott.

Enligt åklagaren bör stölden bedömas som grov bland annat då den ”föregåtts av betydande planering och därvid varit förenad med särskild förslagenhet”, eftersom föremålen är så värdefulla och eftersom de är ”kulturhistoriskt sett unika och oersättliga”.

ANNONS

Blodspår och soppåsar i Åkersberga

Bland åklagarens bevis finns vittnen, blodspår i kyrkan, analys av telefontrafik och en sopsäck som hittades i buskarna utanför domkyrkan.

Enligt åtalet kommer säcken från en rulle som påträffades i 22-åringens bil i Åkersberga och 22-åringens DNA ska även funnits på flera platser i domkyrkan samt på en cykel.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södra Roslagen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.