Åkersbergabo åtalad för vapensmuggling

En av de beslagtagna startpistolerna.
En av de beslagtagna startpistolerna.
Åkersbergabon beställde 14 pistoler.
Åkersbergabon beställde 14 pistoler.
Pistolerna liknar riktiga vapen och kan därför användas vid brott.
Pistolerna liknar riktiga vapen och kan därför användas vid brott.
En Åkersbergabo med koppling till kriminella kretsar riskerar att dömas för smuggling, för att olagligt ha försökt föra in flera startpistoler med ammunition i landet.

Enligt åtalet i Attunda tingsrätt beställde Åkersbergabon i 20-årsåldern vapen för 20 000 kronor från ett företag i Norge. Men transportföretaget som skulle köra ut paketen fattade misstankar och kontaktade tullverket i Sverige.

Det visade sig att paketen innehöll 14 startpistoler, magasin och ammunition, varor som mannen inte anmält till tullen.

Knark i hemmet

Vid husrannsakan i mannens hem fann tullkriminalen dessutom kokain, amfetamin och en burk pepparspray.

Åkersbergabon risker nu att fällas för smuggling, brott mot vapenlagen samt narkotikabrott.

Beslagen inträffade i november förra året.

Av utdrag från mannens bankkonto som tullkriminalen beställt framgår att han under det senaste halvåret haft insättningar på mer än 70 000 kronor från olika privatpersoner. Bland personerna som satt in pengar på Åkersbergabons konto finns flera som Mitt i kan identifiera som tidigare brottsdömda – för narkotikabrott, men även för rån samt grov penningtvätt.

Koppling till kriminella kretsar

För att ha startvapen som inte används i idrotts- eller sportsammanhang krävs vapenlicens. Det är inte ovanligt att kriminella använder startpistoler vid hot och rån, eftersom de kan vara mycket lika snarlika riktiga skjutvapen.

– När vi har haft sådana här ärenden tidigare har man borrat upp piporna och sedan använt dem som riktiga pistoler vid olika våldsbrott, säger en källa vid Tullverket som vill vara anonym.

– Och om du eller jag blir hotad med en startpistol som inte är uppborrad så ser vi ingen skillnad på den och en riktig. Vi är glada för alla sådana här beslag vi gör.