Åkersbergabo fick besök av falsk hemtjänst

– Jag vill varna andra, säger kvinnan som fick besök av två misstänkta bedragare.
– Jag vill varna andra, säger kvinnan som fick besök av två misstänkta bedragare.
Förra helgen fick en kvinna i Åkersberga besök av två personer som sa att de kom från hemtjänsten. Men det var inte sant.
– Jag tror att det är en liga, säger kvinnan.

Kvinnan låg och vilade när det ringde på dörren mitt på dagen förra söndagen (21/5). Två personer – en man och en kvinna, tilltalade med henne vid förnamnet och sa att de kom från hemtjänsten.

– Jag var yrvaken och släppte in dem. Men medan kvinnan uppehöll mig i sovrummet, gick mannen igenom mina saker, berättar hon.

– Jag tror att det är en liga som härjar. Jag vill varna andra.

Inte utskickade av kommunen

Som tur var tycks paret inte hittat något av värde. Efter händelsen blev Åkersbergakvinnan misstänksam och kontaktade kommunen som sa att de inte skickat ut någon personal.

– Det är oroande. Vi är insatta i ärendet och vi har pratat om hur vi ska förebygga detta, säger Basit Choudhury, socialsekreterare på enheten för stöd till äldre och funktionsnedsatta i Österåker.

Man ska inte släppa in någon man inte känner igen

Är man osäker ska man be om legitimation om man får besök av någon som säger sig komma från hemtjänsten eller socialtjänsten. Man kan även ringa till kommunen och kolla att allt står rätt till.

– Man ska inte släppa in någon man inte känner igen. Om det är ny personal måste de informera om det innan, säger Basit Choudhury.

Kvinnan uppger att hon polisanmält händelsen.