ANNONS

Åkersbergabo förberedde dataintrång – dömdes

Dataintrång
Åkersbergabon har sagt att han bara var nyfiken och inte tänkte begå brott.
Ett tips från brittisk polis har lett till att en tonåring i Åkersberga dömts för försök till olaga dataintrång. Enligt polisen hade pojken spritt virus som gjort det möjligt för honom att fjärrstyra 655 datorer.
Själv säger han att han bara var nyfiken.
ANNONS

2017 fick svensk polis tips från brittiska kolleger att en svensk fanns bland de över 3 000 personer som köpt och laddat ned ett skadligt hackerprogram.

Spåren ledde till en radhusfamilj i Åkersberga, där först pappan misstänktes. Sedan visade det sig att det var mannens tonårige son som köpt och laddat ned programmet.

Flera hundra datorer drabbade

Nu har sonen dömts av Attunda tingsrätt för förberedelse till dataintrång. Enligt polisens utredning hade sonens program hunnit sprida sig som datavirus och installerats i 655 datorer i en rad olika länder.

Hacker2

Åkersbergabon åkte fast efter uppgifter från brittisk polis och Europol.

Programmet skulle gjort det möjligt för honom att styra alla anslutna datorer från sin egen laptop hemma i radhuset i Åkersberga. Förutom att gå in i de 655 datorerna som det vore hans egna så gjorde programmet så att han kunde observera ägarna via deras egna webbkameror, övervaka deras tangentbordstryckningar, ta skärmdumpar och stjäla deras inloggningslösen.

”Nyfiken på hur saker fungerar”

Åkersbergabon har erkänt att han haft programmet, men nekar till brott. I stället säger han att han varit nyfiken på programmet eftersom han är dataintresserad och velat ta reda på hur det fungerar. Om han spridit skadlig kod till andra datorer så var det inte med flit.

Tingsrätten konstaterar att det är utrett att programmet ”uteslutande har till syfte att få tillgång till andras information utan tillstånd och därigenom användas för att begå dataintrång”. Rätten skriver också att pojkens uppgifter om hur han tänkt använda det ”till viss del har varit svävande och oprecisa”.

Åkersbergabon dömdes till 20 timmars ungdomstjänst.

ANNONS