Åkersbergabo fick prestigefyllt pris

Fredrik Ronquist, professor och arbetar på Naturhistoriska, har fått Linnépriset.
Fredrik Ronquist, professor i entomologi och chef för forskningsenheten för bioinformatik och genetik, tilldelades Linnépriset i helgen. Här i sällskapet med en vandrande pinne.
Fredrik Ronquist är professor i entomologi och arbetar vid Naturhistoriska muséet. I helgen fick han pris för sitt arbete som zoolog.
– Det är väldigt roligt förstås, samtidigt så är jag lite genererad, säger han.

Linnépriset delades i helgen ut till forskarna Fredrik Ronquist och Ulf Gärdenfors i Lund. Det delas ut av Kungliga Fysiografiska Sällskapet i Lund.

Till vardags arbetar Fredrik Ronquist som chef för forskningsenheten för bioinformatik och genetik vid Naturhistoriska riksmuseet och bor sedan flera år i Åkersberga. Att ha blivit tilldelad priset ser han som en stor ära.

– Det känns som ett ansvar att vara en förebild för yngre forskare och andra duktiga zoologer som ännu inte fått priset, säger Fredrik Ronquist.

Trots att han jobbar mycket med biologi är han inte ute mycket i naturen i jobbet. Det tar han dock igen på fritiden.

– Det finns många fina ställen i Österåkers kommun. Sedan är det också en extra krydda att det ligger nära havet, säger han.

Priset får han för att han har varit med och tagit fram en metodforskning för att rekonstruera hur evolutionen gått till för olika arter och även för att ha kartlagt hela Sveriges fauna och flora.

Nu vill han ge ännu mer tillbaka till forskarvärlden, för allt det som den har gett honom.

– Jag brinner särskilt för att hjälpa till att få fram unga forskartalanger. Då vill jag vara med och bygga ut en forskarstation på Öland till en skola för ungdomar, säger Fredrik Ronquist.