Uppfattar du att Sverige tar hand om Ukrainaflyktingar på ett bra sätt?

Det tycker inte Åkersbergabon Sven Bergland, kassör i föreningen RefugeeHope UA&SE. Enligt honom har ukrainarna tvärtom missgynnats av svenska staten.

– De har haft dubbel otur. Först har de blivit invaderade och sedan har de kommit när Sverige varit mitt inne i en omgörning av migrationspolitken, säger han.

– Det är ett hyckleri från våra politiker. De säger att det är prioriterat, men de svälter barn och hustrur till de som kämpar i skyttegravarna i Ukraina.

Norge och Finland hade i början av 2025 80 000 respektive 70 000 Ukrainaflyktingar jämfört med 48 300 i Sverige (Källa: UNHCR). Bostadshus i Ukraina som bombat av ryssarna.

Norge och Finland hade i början av 2025 80 000 respektive 70 000 Ukrainaflyktingar jämfört med 48 300 i Sverige (Källa: UNHCR). Bostadshus i Ukraina som bombat av ryssarna.

Mostphotos

Tuff ekonomi

Forskarna Aadne Aasland och Vilde Hernes på Oslo storstadsuniversitet har nyligen (DN debatt 2025-04-02) pekat på att ukrainska flyktingar i Sverige, till skillnad från i grannländerna Norge och Finland haft samma villkor som asylsökande.

Det har inneburit mycket låga ekonomiska bidrag, begränsade möjligheter att lära sig svenska och att de bara haft rätt till akut sjukvård. Det dröjde mer än två år, till 2024, innan de fick personnummer och kunde bli folkbokförda.

Tycker du att vi har bjudit in dem med armbågen?

– Absolut. Och den nya lagstiftningen är som ett stopptecken: ”Kom inte hit!”, säger Sven.

– När det blir uppenbart hur vi behandlar de ukrainska flyktingarna så tror jag att kommer att bli samma skam som för baltutlämningen*.

Till Almedalen

För att förbättra situationen jobbar RefugeeHope UA&SE för att påverka beslutsfattare. Metoden: Under Almedalsveckan i sommar blir den ideella föreningen värd för över 50 planerade panelsamtal och fler än 100 medverkande talare från 70 organisationer.

Varför detta starka engagemang?

– Det började 2022 när jag såg på TV att det var mycket flyktingar och att det var kaotiskt på Migrationsverket i Sundbyberg. Då åkte jag dit som volontär och hjälpte till med mat, hygienartiklar, leksaker och annat.

– Jag har ju varit scout. Men jag tycker man kan göra gott på olika sätt. Fotbollstränare, eller någon annan som gör gott för andra. Det är ingen skillnad. Bara man gör något.

Ett diplom vittnar om ukrainska statens tacksamhet för Svens insatser. Fast det ovanliga namnet Bergland fick de inte riktigt till.

Ett diplom vittnar om ukrainska statens tacksamhet för Svens insatser. Fast det ovanliga namnet Bergland fick de inte riktigt till.

Mikael Andersson

På dagarna jobbar Sven heltid som säljare. Kvällar och helger jobbar han för Ukraina. Det omfattar bland annat demonstrationer både med måndagsrörelsen på Norrmalstorg och på Fria Ukrainas Plats vid Rysslands ambassaden på onsdagar.

– Jag försöker vara på vardera stället två gånger i månaden.

– Det är så hemskt. Det som Putin och Ryssland utsätter Ukraina för är sådana vidrigheter att tanken på att de skulle få en enda centimeter av Ukraina är otänkbart.

Hur har Österåker och Vaxholm skött sina flyktingmottaganden?

– Jag tror de skött det okej. Men det är anmärkningsvärt att Michaela Fletcher (kommunstyrelsens ordförande i Österåker, reds anm) påpekar hur viktigt det är att stötta Ukraina – att kommunen då inte gör mer för att stötta flyktingar lokalt.

Michaela Fletcher (M), kommunstyrelseordförande i Österåker

Michaela Fletcher (M), kommunstyrelseordförande i Österåker

Emilia Öije Bergqvist

Orättvist tycker Michaela Fletcher (M) och radar upp flera insatser som kommunen gjort – från att ordna bostäder åt flyktingar redan våren 2022, anställa en ukrainasamordnare, anordna olika kurser och informationsträffar till att driva på så att de som kom också fick stanna i kommunen i stället för att slussas vidare av Migrationsverket.

 ”Till detta ska sägas att Österåkers kommun var tidiga med att erbjuda SFI för ukrainare, innan regeringen fattat ett sådant beslut” skriver Michaela Fletcher och tillägger att det ska bli en träff med ukrainska flyktingar inför sommaren och att kommunen även sonderar intresset för att anordna firandet av självständighetsdagen den 24:e augusti.

”Så nej, jag känner inte igen mig i det påhoppet”. 

Som exempel på brist i Österåker nämner Sven Bergland ”varuhuset” vid Åkersberga station. Där kunde flyktingar tidigare få hjälp med allt möjligt materiellt, från rakhyvlar till kattmat.

Men varuhuset, som även skulle kunna ha fungerat som mötesplats, tvingades stänga efter en vattenskada och har sedan inte öppnat igen.

*Kritiserad händelse 1945 då flyktingar som kommit till Sverige utlämnades till dåvarande Sovjetunionen.