Åkeshof – från jaktslott till grönt frukostpalats

Åkeshovs slott.
Lena-Carin Boman guidar Mitt i på Åkeshofs slott, det sista i serien om slott i Bromma.
Välkommen in på Åkeshofs slott! Här finns minnet av jakthundars blodtörstiga käftar. Men också festsugna husspöket Agneta Wredes franska 1700-talstapeter med liljor och lyster. Vi har hälsat på i det gula slottet – som numera kallar sig grönt.

Bromma slott

Olikt Brommas övriga tre slott byggdes Åkeshof vare sig som sommarresidens eller nöjespalats. Här fanns ”härlig skog, god betesmark och fiske i Mälaren” och det skulle jagas.

– Man kan tänka sig att det under perioder användes som ett jaktslott och byggdes för att man skulle vistas och vara här, säger Lena-Carin Boman, hotelldirektör.

Åkeshofs slott med Lena-Carin Boman

1700-talstapeterna i friherinnan Agneta Wredes förmak försvann men hittade tillbaka till slottet. ”Vi är stolta över dem” säger Lena-Carin Boman. Foto: Anna Z Ek.

Hon tar emot när Lokaltidningen Mitt i kommer på besök en vacker vinterdag i januari. Genom framsidans 15 fönster lyser vintersolen in på bordstulpanerna som alla lutat sig mot ljuset.

Utomhus råder vinterkyla och snålblåst men innanför de tjocka väggarna håller temperaturen 20 grader. 

Åkeshofs slott med Lena-Carin Boman

Åke Axelsson Natt och Dag lätt bygga Åkeshofs slott, men levde inte tillräckligt länge för att njuta av det. Foto: Anna Z Ek.

På en blygsam plats ovanför dörröppningen till köket hälsar även ägaren till slottet välkommen. Åke Axelsson Natt och Dag lät bygga slottet omkring 1650. Men det skulle dröja en bit in på 1700-talet innan det genomgick sin första förvandling.

– Med friherinnan Agneta Wrede så moderniserades Åkeshof. Hon var nygift och ville inreda vackert, umgås med vänner från Drottningholm och fylla slottet med liv och fest, säger Lena-Carin Boman.

Åkeshofs slott med Lena-Carin Boman

Åkeshofs slott. Det sista slottet i vår slottsserie i Bromma. Foto: Anna Z Ek.

Upp kom handmålade tapeter, fashionabla tyger och ner i glasen hälldes goda drycker. Men liksom på de flesta adelsslott så har Åkeshofs öde skiftat genom tiderna.

Under andra världskriget bodde baltiska flyktingar här och därefter användes slottet som bostäder för hemlösa innan byggnaden tillfälligt gjordes om till skola. 

– Det var otroligt nedgånget här då, säger Lena-Carin Boman.

Jaktmålningar såldes för småpotatis

Jaktsalens pampiga originalmålningar plockades ned och såldes för ynka hundralappen. Agneta Wredes påkostade 1700-talstapeter bröts loss och auktionerades bort.

– Väggmålningarna hittades senare hoprullade på S:t Eriks sjukhus. Ingen visste riktigt var de hörde hemma, men så förstod man att de passade här. Vi är så glada över att de är tillbaka, säger Lena-Carin Boman.

Åkeshofs slott med Lena-Carin Boman

I slottets flyglar finns flera hotellrum för gäster. Många  Foto: Anna Z Ek.

Om även Agneta Wrede är glad över att ha fått tillbaka sina älskade tapeter är oklart. Men otvetydigt är att hon fortfarande befinner sig på slottet.

– Flera gäster vittnar om att de sett och känt en blå sammetscape svepa förbi dem. Vi tror att det är Agneta som går igen. Hon gör sig också till känna när det är fest på slottet. Då bankar hon i golvet och flyttar på möbler. Hon tyckte mycket om fest när hon levde, säger Lena-Carin Boman.

Grönt till frukost och lunch

Idag hörs åter glasen klinga på Åkeshof, då slottet tjänar som plats för bröllop, fester, konferenser och andra tillställningar. Men maten som serveras är långt ifrån 1600-talets jagade fasaner och rävar. Idag är det grönt som gäller, både till frukost och lunch.

– Vi har sedan länge en stor kärlek till det gröna köket och Åkeshofs läge nära naturen har inspirerat oss till att utveckla vår gröna matfilosofi, säger Lena-Carin Boman.

Fakta

4 x slott i Bromma

I Lokaltidningen Mitt i Brommas serie om slott besöker vi Ljunglöfska slottet, Ulfsunda slott, Ängby slott och Åkeshofs slott.