Åkeslundsbagarens bästa tips på goda bullar

Nadeem Ahmed i Åkeslund preppar inför kanelbullens dag.
Nadeem Ahmed i Åkeslund preppar inför kanelbullens dag.
En av årets viktigaste dagar för bagerier och konditorier står för dörren.
– Det är nästan lika stort som fettisdagen, säger Nadeem Ahmed som står vid Sockerknutens bakbord i Åkeslund.

I morgon går en av de stora bagardagarna av stapeln och förberedelserna är i full gång hos Nadeem Ahmed på Sockerknuten i Åkeslund. Här laddas det för en av årets höjdpunkter. På senare tid har kanelbullens dag till och med närmat sig självaste fettisdagen i kommers.

– Ja, det är nästan lika stort. Det finns faktiskt både dammsugardagen och wienerbrödsdagen också, men de är det ingen som känner till.

Flygfän invaderar huset: ”Väldigt äckligt”

I vanliga fall är de tre personer som jobbar i bageriet men nu ska han plocka in lite extrapersonal – en ute i butiken och en i bageridelen. Och den som själv ska passa på att baka kanelbullar dagen till ära råder han till att ta det lite lugnt med vissa delar av receptet.

Titta in i ett av Per-Albin-husen

– Folk tänker att det automatiskt blir godare med mer smör till exempel, men det blir lätt för smörigt, det är inte bra.

En annan sak som är viktig för en lyckad bulle: rätt värme i ugnen.

– Vi börjar på 220 grader i fyra-fem minuter, sen sänker vi till 200 grader i 15-20 minuter, då blir det bäst.