Åklagaren om varför guldkuppen inte var rån

En guldfärgad ford mustang som står i glassplitter med polisens avspärrningsband runt efter rån mot guldsmedsbutik i Täby.
Denna Ford Mustang användes som murbräcka vid guldkuppen i Täby.
Två yngre män som är misstänkta för guldkuppen i Täby häktades på torsdagen av tingsrätten. Männen misstänks i nuläget inte längre för grovt rån utan endast grov stöld och grovt vapenbrott, enligt åklagare Pontus Klang.

Det var i måndags som minst tre maskerade personer med hjälp av en Ford Mustang krossade fronten på guldsmedsbutiken i Biblioteksgången i Täby och plockade med sig gods. De beväpnade gärningspersonerna försvann sedan i en annan flyktbil men polisen kunde gripa dem redan samma kväll.

Två misstänkta kunde gripas i samband med att flyktbilen voltade, medan en tredje man greps senare i Sollentuna. Initialt var det tre gripna som misstänktes för grovt rån. En av de tre gripna avled dock senare på sjukhus av sina skador från kraschen.

Åklagare Pontus Klang vid Norrorts Åklagarkammare har ändrat brottsrubriceringen till misstanke om grov stöld och grovt vapenbrott istället för grovt rån.

– Brottrubriceringen rån är hot eller våld mot person och det har inte kommit fram att något sådant skett, men det kan komma att ändras under utredningen, säger Pontus Klang.

De två misstänkta männen häktades av tingsrätten på torsdagen på sannolika skäl misstänkta, den högre misstankegraden, för grov stöld och grovt vapenbrott. Båda är i 20-årsåldern och hemmahörande i Stockholmsområdet. Den yngre av männen beskrivs av åklagaren som en person som kan väntas återfalla i brottslig verksamhet. Han är känd av polisen och tidigare dömd för både rån och misshandel.

Åklagare Pontus Klang måste väcka åtal mot de misstänkta männen senast 30 mars.

Polisen har också initierat en internutredning om tjänstefel begåtts i samband med biljakten på de misstänkta eftersom flyktbilen voltade och en senare avled.