Åklagare: Knarkskuld bakom Töjnanmordet

Narkotikaskulder kan ha legat bakom det uppmärksammade mordet på en 73-årig man i Sollentuna.

Det sa åklagaren under rättegången som avslutades i förra veckan.

I fredags avslutades rättegången i fallet som Mitt i Sollentuna tidigare uppmärksammat där en 73-årig man dödades brutalt i sitt hem i Töjnan. En 45-årig man åtalades för mord, och ytterligare tre personer åtalades för att på olika sätt vara inblandade i brottet.

Huvudförhandlingen inleddes i Attunda tingsrätt för två veckor sedan med många åhörare i salen. Den mordåtalade 45-åringen fördes in i rättsalen med handfängsel och tillsammans med sin advokat läste han i förundersökningen. När åklagaren läste upp hur 73-åringen brutalt hade tejpats i händer och fötter skakade 45-åringen på huvudet och viskade något till sin advokat.

Ett av åklagarens starkaste bevis för att 45-åringen är skyldig är att hans dna har hittats på föremål som hittas i huset där brottet begicks och på tejp som använts på den dödades kropp.

– Även om han kanske inte hade för syfte att döda hade han med sig tejpen till 73-åringens hem vilket tyder på att han hade med i beräkningarna att han skulle kunna behöva oskadliggöra någon, sa åklagare Annika Lille om den mordmisstänkte 45-åringen.

Den 49-åriga kvinna som är åtalad för anstiftan av grovt rån alternativt grov stöld satt med ryggen mot åhörarna och verkade skakad. Hon ska ha känt Sollentunabon och misstänks ha förmått männen att genomföra brottet som fick dödliga konsekvenser.

Samtliga fyra misstänkta nekar till brott. Åklagaren påpekade att de har erfarenheter av missbruk och att något hon sagt kan ha spelat roll för dådet.

Männen har, enligt åklagaren, en historia av narkotikamissbruk och kvinnan av spelmissbruk.

Åklagaren sade även att ett möjligt motiv var att de nu misstänkta var ute efter värdeföremål som skulle kunna betala av narkotikaskulder.

Fakta

Fyra personer misstänks vara inblandade

I januari förra året hittades en 73-årig man död i sitt hem i Töjnan i Sollentuna.

Först misstänktes en nära släkting för mordet. Men han friades senare från alla misstankar.

I stället misstänks en 49-årig kvinna som var bekant med 73-åringen för att ha arrangerat inbrottet som så småningom slutade med mannens död.

En 45-årig man har åtalats för mord och en 37-årig man för bland annat medhjälp till grovt rån.

En fjärde person, en 57-årig man, misstänks för häleri och skyddande av brottsling.

Källa: Polisens förundersökning