ANNONS

Åklagare överklagar biltjuvsdom

Svea hovrätt ska ta ställning till om de misstänkta även ska dömas för grov stöld. Förhandlingarna börjar efter sommaren.
Svea hovrätt ska ta ställning till om de misstänkta även ska dömas för grov stöld. Förhandlingarna börjar efter sommaren.
Åklagare Josefina Yalo har överklagat tingsrättens dom mot två misstänkta bildelstjuvar. Männen fälldes för grovt häleri men frikändes från åtalet om grov stöld.

Nu ska ärendet prövas i Svea hovrätt.
ANNONS

Antalet bildelsstölder ökade kraftigt i Stockholms län under våren. Brottsligheten är organiserad och omsätter hundratals miljoner varje år. Bakom den ligger enligt polisen ligor från Baltikum.

Polisen var till synes länge oförmögna att stoppa brottsligheten, men under april och maj gjordes ett antal gripanden och stölderna minskade. Under juni föll flera domar, men det har inte gått helt enligt åklagarnas planer.

I ett ärende dömdes två män till fängelse och utvisning, i ett annat dömdes en man för förberedelse till stöld medan en annan åtalad frikändes från åtal om både förberedelse till stöld och häleri. I ett tredje ärende, dömde Södertörns tingsrätt två män för grovt häleri men frikände dem från åtalet om 34 fall av grov stöld.

Åklagare Josefina Yalo var missnöjd med domen och menade att tingsrätten borde ha sett mer till bevisningen som helhet.

– Det saknas teknisk bevisning för enskilda stölder, men jag tycker att man borde se till brotten som helhet. Jag tycker att jag har tillräcklig bevisning för stölderna, sa hon till Mitt i när domen föll för tre veckor sedan.

Nu har hon överklagat till hovrätten. Bevisningen är den samma, i stämningsansökan skriver Josefina Yalo att det är ställt utom rimligt tvivel att de åtalade männen är skyldiga till stölderna.

Även en av de dömda männen har valt att överklaga. Han yrkar på att domen mot honom ska ändras från grovt häleri till häleri och att fängelsestraffet därför sänks och att beslutet om utvisning upphävs.

Samtliga män som har åtalats kommer från samma stad i Litauen, men rättsväsendet har inte kunnat bevisa att de samarbetat med varandra.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.