ANNONS

Åklagare överklagar dom om knivdåd på Tyresöskola

Knivskärning vid engelska skolan i Tyresö
Den 9 januari skadades två elever på Engelska skolan.
Åklagaren har överklagat domen mot den 15-åringen som för ett par veckor sedan dömdes för att ha misshandlat två elever på Engelska skolan tidigare i år.
ANNONS

Det var den 9 januari som två elever knivskadades på Engelska skolan i Tyresö. En 15-årig elev greps samma dag. Han åtalades senare för mordförsök och grov misshandel.

Domen föll förrförra veckan. Nacka tingsrätt dömde 15-åringen för grov misshandel i två fall. Straffet blev ungdomsvård samt ungdomstjänst i 110 timmar.

Åklagare Nicklas Englund överklagade tingsrättens dom i går, tisdag. Han vill att 15-åringen i stället ska dömas för försök till mord mot den elev som fick mest allvarliga skador.

Han anser att tingsrätten varit ”alltför försiktig i sin bedömning av om uppsåt att döda NN förlegat eller inte”. Han pekar på elva grunder som han anser styrker att 15-åringen hade för avsikt att döda eleven, bland annat att angreppet fortsatte trots att en lärare försökte stoppa det och att 15-åringen efter att ha skadat eleven letade efter eleven och sa att han skulle döda honom.

Åklagaren vill också att hovrätten ändrar straffet till sluten ungdomsvård.

När domen föll sa 15-åringens advokat Nils Hillert till Mitt i Tyresö:

– I princip har tingsrätten accepterat hela vår argumentation när det gäller den allvarligare misstanken. Sedan tycker jag inte att han skulle dömas för uppsåtlig misshandel av eleven som han skadade av oaktsamhet. Men den viktiga biten är att han inte dömdes för mordförsök, så ur det perspektivet är vi nöjda. Påföljden blev den bästa ur alla perspektiv, sa han.

ANNONS

Det finns ännu inget datum för när fallet ska upp i Svea hovrätt.