Åklagare säker på chaufförens skuld

Rånarna försvann med 3 miljoner kronor och misstankarna riktades genast mot värdetransportören. Han frikändes i tingsrätten, men åklagaren Katarina Lenter tar ny strid i hovrätten.

– Det är mycket som pekar mot att han var inblandad.

Det var i december 2013 som tre maskerade män med automat­vapen tog sig in i en värdetransport i norra Bro. Bilen kördes in på en avlägsen skogsväg och sattes i lågor. Sedan flydde gärningsmännen med 3,3 miljoner i kontanter.

Rånet var över på åtta minuter – och misstankar väcktes snabbt mot chauffören. Om värdeväskorna hade varit fastlåsta hade det tagit minst 30 minuter att få loss dem, enligt rätten.

Tingsrätten tar upp ytterligare avvikelser i domen:

Chauffören rapporterade att han var på plats vid värdetrans­portfirmans depå i Stockholm, trots att han var i Bålsta.

Han avvek från sin förutbestämda rutt och missade att plocka upp pengar hos flera kunder.

Vid 16.30-tiden svarade han på ett samtal från sin bror – trots att han enligt egen utsago befann sig under råntvång. Mannen själv ­säger att han inte minns samtalet.

Trots avvikelserna ansåg inte tingsrätten att mannen kunde dömas. Ett av de främsta skälen var att rånarna lämnade en värdeväska med närmare en miljon kronor.

Enligt åklagaren Katarina Lenter är det praktiskt taget uteslutet att värdetransportören är oskyldig.

– Rätten har lagt omotiverat stor vikt vid den kvarlämnade väskan. Det kan finnas så många anledningar till att den lämnades. De kanske fick bråttom, eller så lyckades de inte få loss den.

Hon har överklagat domen och anser att den 27-årige värdetransportören bör dömas till fängelse för grov stöld eller medhjälp till grov stöld och grov skadegörelse.

– Det finns så många omständigheter som pekar mot att han var inblandad. De finns ju klart och tydligt uppradade i domen.

Rånarna är fortfarande okända. Pengarna återfanns aldrig.

27-åringen nekar till brott. Enligt mannens försvarsadvokat Torben Setterlund kommer överklagandet som en överraskning:

– Han var inte beredd på det. Han har under hela ärendets handläggning bestämt förnekat att han varit inblandad på annat sätt än som brottsoffer.

Hans klient har ingen uppfattning om ifall väskorna var fastlåsta eller inte. Torben Setterlund anser inte heller att rätten kunnat fastslå att väskorna inte var säkrade.

Kan han förklara hur ­rånet kunde vara över på åtta minuter?

– Nej, han vet inte hur gärningsmännen bar sig åt.

Den här väskan, med närmare en miljon kronor, lämnades kvar i den brinnande värdetransporten. Väskan pekas ut som den avgörande anledningen till att värdetransportören friades.