Åklagare: ”Inte säkert att åtal kommer att väckas”

Utredningen mot poliserna som sköt ihjäl Eric Torell har gått in i en slutfas.
Utredningen mot poliserna som sköt ihjäl Eric Torell har gått in i en slutfas.
Utredningen mot poliserna som sköt ihjäl 20-årige Eric Thorell går in i sitt slutskede. Åklagaren ger samma besked som tidigare:
– Inte säkert att åtal kommer att väckas, säger åklagaren Martin Tidén.

I början av februari misstänktes fyra poliser för dödskjutningen av Eric Torell i Vasastan i augusti 2018. Senare avskrevs en av poliserna och brottsmisstankarna mot de övriga tre gällde två fall av tjänstefel och ett fall om vållande till annans död.

Åklagaren Martin Tidéns besked var att han övervägde att väcka åtal men att han skulle fatta beslut först när slutdelgivningen var klar – alltså när de misstänkta får ta del av utredningen.

Fortfarande osäkert

Nu har det gjorts och kompletterande förhör hålls med tre ytterligare personer. Dessutom har utlåtanden inkommit som åklagaren och utredaren går igenom. Åklagarens besked står fortfarande fast:

– Det är viktigt att framhålla att det inte är säkert att åtal kommer att väckas. Nu har vi att gå igenom ytterligare material och förhör och när det är klart kommer jag att fatta beslut i åtalsfrågan. Exakt tidpunkt för när beslutet kommer kan jag inte säga i dagsläget och har heller ingen ungefärlig tidplan, säger Martin Tidén i ett pressmeddelande.

Åklagaren kan inte vänta för länge – besked om åtal måste lämnas senast 30 april.