ANNONS

”De fick bidrag men jobbade på annat håll”

17 personer är misstänkta för olika grader av inblandning i ett mål där Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan ska ha blivit lurade på över 6 miljoner kronor.

Enligt åklagaren har flera fått bidrag samtidigt som de haft jobb på annat håll eller bara varit hemma.
ANNONS

I februari genomförde polisen razzior på flera ställen i Botkyrka och Södertälje, bland annat mot lokaler som tillhör St Petrus & Paulus syrisk ortodoxa kyrka i Hallunda. Åklagaren hävdar att Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan blivit lurade på drygt 6 miljoner kronor. I onsdags kom åtalet.

Bland de åtalade finns ett par personer som haft nyckelpositioner kyrkan. En av dem ska enligt åklagaren ha varit inblandad i samtliga fall där personer som varit aktuella för exempelvis fas 3-aktiviteter eller nystartsjobb fått bidrag från Arbetsförmedlingen eller Försäkringskassan för jobb i föreningar med koppling till antingen kyrkan eller den misstänkte kyrkledaren.

– Några personer har jobbat en del, men de flesta inte alls, säger åklagaren Eva Wintzell.

Både föreningarna som skulle stå för jobben/aktiviteterna och personerna som haft olika slags stöd fick bidrag.

Enligt åtalet har polisen både spanat på de misstänkta och lyssnat av telefoner. Åklagaren berättar att en av personerna som tagit emot bidrag från staten i två år skulle utföra uppgifter i kyrkans lokaler på heltid men i stället mest jobbat på ett företag i en annan del av Stockholm. Föreningen som skulle stå för aktiviteterna har under samma period fått anordnarbidrag varje månad.

Flera personer inom kyrkan som polisen talat med säger att den förening som enligt åtalet tagit emot mest pengar inte var känd inom församlingen, och att den heller inte hade någon verksamhet i kyrkan. I åtalet framgår också att flera församlingsmedlemmar menar att de två nyckelpersonerna i kyrkan visste vilka som hade sysselsättning i kyrkans lokaler. Kyrkoledaren nekar dock till brott.

– Han är inte någon övervakare. Och det här är ingen professionell verksamhet som min klient drivit. Han har inte möjlighet att kontrollera alla, säger hans advokat Henrik Olsson Lilja.

Han fortsätter:

– Personerna som fått stöd kan ha slarvat med vad de skulle ha gjort. Det är upp till var och en att sköta sig.

ANNONS

Han riktar kritik mot Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan:

– Det har inte ställts krav på någon tydlig redovisning. Hade de haft bättre rutiner missförstånden kunnat undvikas.

I somras fick kyrkan, som har över 2 000 medlemmar, en ny styrelse. De två nyckelpersonerna är inte kvar på sina positioner.

– Det här handlar om enskilda individer. Men det är bra om frågetecknen reds ut så att församlingen kan gå vidare. Det här tar mycket fokus från vår kärnverksamhet, säger styrelseledamoten Josef Aydin.

”Det här handlar om enskilda individer.”

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.