ANNONS

Åklagaren: Här hetsar Nackabon huliganerna

Nackabon håller upp sju fingrar, enligt åklagaren ett sätt att visa att folkmassan han leder är överlägsen polisstyrkan som väntar längre upp i rulltrappan på Södra station.
Nackabon håller upp sju fingrar, enligt åklagaren ett sätt att visa att folkmassan han leder är överlägsen polisstyrkan som väntar längre upp i rulltrappan på Södra station.
Två av de åtalade i det så kallade huliganupploppet på Södra station i mars 2015 är från Nacka respektive Värmdö.

Båda männen pekas av åklagaren ut som anförare, ledare, i upploppet.

Männen nekar till brott.
ANNONS

 

Övervakningsfilm från Södra station i mars 2015, från polisens förundersökning.

De två männen har enligt åklagaren i samband med fotbollsderbyt AIK och Hammarby på Friends arena i Solna den 7 mars 2015 tillsammans och i samförstånd anfört en folksamling om 140 personer på Södra station på Söder som gått till angrepp mot polisen.

Våldet bestod i att folksamlingen gjorde rusningar samt angrep poliserna med knallskott och bengaler. En polis skadades allvarligt av den rök som utvecklades.

Enligt åklagaren har Nackabon och Värmdöbon tagit ledande positioner vid konfrontationen med polisen och med rop och gester manat de övriga deltagarna bland annat genom att signalera till de andra deltagarna att polisen var i numerärt underläge.

Värmdöbon har i polisförhör nekat till brott. Han säger att han har varit på matchen med vänner och att de efter matchen åkt vidare till Söder för att dricka öl. Där fastnade de i ett ”kaos”, polisen var där och ingen fick gå igenom.

”Jag var rädd typ hela tiden. Dom brände ju av en massa bengaler. Det var sjukt stressande faktiskt”, säger Värmdöbon i förhöret.

Han säger att han bara ville ut därifrån och att han inte har slagit någon.

Även Nackabon nekar till brott. Enligt åklagaren visar övervakningsbilder att också Nackabon med fingrarna visar att folksamlingen är överlägsen polisens antal, för att på så sätt ingjuta mod.

ANNONS

Nackabon medger att det är han på bilderna men han kan inte förklara varför han har sju fingrar uppe. Han var på väg hem när tåget stannade vid Södra station och han tvingades kliva av tåget, säger han.

”Jag försöker inte skada någon eller liknande”, säger Nackabon bland annat i polisförhör.

– Han har befunnit sig på platsen och han syns på kamerabilden innan upploppet. Men han har inte anfört upploppet. Det kommer upp ett gäng AIK-are i trappan, NN (klientens namn) är tidigt i ledet men han har inte deltagit i upploppet. Han råkade vara den förste upp för trapporna, sen håller han sig undan. Vi anser att det inte att det finns fog för fällande dom, säger Nackabons advokat, Nils Hillert.

Värmdöbons advokat Peter Nilsson säger att de inte vill uttala sig om åtalet:

– Inga kommentarer.

Enligt åklagaren Thomas Rickardsson har polisens utredare lagt ner ett ”jättejobb” när de utrett vilka som befunnit sig på platsen, bland annat med hjälp av övervakningsfilm från egna kameror och kameror på Södra station.

Thomas Rickardsson tror inte att det är ett misstag att 140 i AIK-fans av en slump sammanstrålar på det här sättet på Södra station.

– Jag är lite skeptisk till det.

Han kommer att yrka på fängelse för de åtalade.

– Min preliminära bedömning är att det handlar om fängelsenivå.

Tillsammans med en man från Stockholm och en man från Sundbyberg åtalas Nackabon och Värmdöbon för att ha anfört upploppet. Ytterligare sex män åtalas för att ha deltagit i upploppet.

Rättegången är planerad till 14 och 15 juni i Stockholms tingsrätt.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Nacka direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.