ANNONS

Åklagaren om friande domen mot pedofil: ”Han är en fara för barn”

pedofildomenn
Mannen friades från åtalet gällande förberedelse till grov våldtäkt mot barn.
Mannen som avsåg att ha sex med ett barn mellan 0-9 år för 50 000 kronor friades av Solna tingsrätt. Åklagaren anser att domen är fel och tänker överklaga.
–  Ett specifikt offer ska inte behövas, säger åklagaren Anders Tordai.
ANNONS

En 36-årig man från Norrland åkte ner till Stockholm i förhoppningen om att han skulle få ha sex med ett barn på ett hotellrum. Priset var satt till 50 000 kronor och han var tvungen att låna pengar av sin pappa för att ha råd.

Men allt var en fälla och han kunde gripas av polis.

Frias från gärningen

Mannen åtalades för förberedelse till grov våldtäkt mot barn men friades av Solna tingsrätt.

Han kunde inte dömas för förberedelse till brott eftersom risken för att brottet skulle fullbordas var väldigt låg.

Det fanns nämligen inte något barn.

Ett specifikt offer ska inte behövas.

Anders Tordai, åklagare.

Åklagaren tror på utredningen

Tingsrätten dömde däremot mannen för barnpornografibrott då de upptäckte olagliga filmer på mannens dator. Åklagaren Anders Tordai säger att han kommer överklaga domen till hovrätten.

ANNONS

– Jag tycker att domen är fel i de delar som tingsrätten ogillade, säger han till Mitt i.

Han säger att utredningen är ordentligt gjord och att den friande domen inte har något att göra med en bristande bevisning.

– Det är helt enkelt en juridisk argumentation som man kan slipa på, säger han.

Hur tänker du kring att det inte fanns något offer?

– Det är riktigt, men det finns barn i samhället och det är min bestämda uppfattning att det finns folk som är beredda att göra vad som helst för pengar. Den här personen är en generell fara för barn och lagstiftningen är utformad så att man redan på ett tidigt stadium kan straffa människor för något de planerar att göra. Ett specifikt offer ska inte behövas.

Väckt starka reaktioner

I förundersökningen framgår det att mannen sökt kontakt med barn med sexuella avsikter men det vill Anders Tordai inte kommentera eftersom fallet inte rör de kontakterna.

Domen har väckt reaktioner bland SVT Västernorrlands tittare. Anders Tordai säger att det är bra om lagstiftningen stämmer överens om vad folk tycker borde för brottsligt.

– Samtidigt finns det ett problem att människor reagerar på rubriker utan att sätta sig in i ärendet. Det finns en poäng att man försöker sätta sig in i ett ärende innan man rasar.

Kunde gripas tack vare kvinnan

Gripandet kunde ske tack vare att en prostituerad kvinna gillrade en fälla tillsammans med polisen. Det är ovanligt att man använder sig av privatpersoner i brottsutredningar säger Anders Tordai.

– Det måste ske under väldigt kontrollerade former och i det här fallet var insatsen väl genomförd. Det var väldigt bra av henne och hennes insats var helt avgörande för gripandet. Han dömdes för annan brottslighet och förhoppningsvis kan han ändå komma till rätta med sina problem.