Åklagaren om Skarpängsmordet: Kan inte bevisa det

Skarpäng
Åtal dröjer. I januari i år knivmördades en 19-åring på en radhusfest i Skarpäng.
Åklagare Robert Näppi är förvånansvärt öppen kring svårigheterna att åtala de misstänkta för Skarpängsmordet.
– Jag tror mig veta hur det här dådet gick till, men jag kan inte bevisa det, säger han.

Det var den 5 januari som en 19-årig man höggs ner på en fest i ett radhus i Skarpäng. Han avled senare av stickskadorna.

En 16-åring greps och häktades en vecka efteråt för dådet. Senare häktades även en 18-årig man som skäligen misstänkt, den längre misstankegraden.

Kammaråklagare Robert Näppi blev tidigare i år i brist på bevis tvungen att släppa de båda misstänkta.

De två tidigare häktade är inte avförda som misstänkta, uppger Näppi till Mitt.

Polisen får skulden

Robert Näppi är märkbart frustrerad över att ingen har åtalats och lägger en del av skulden på polismyndigheten.

– Svårigheten här är lite grann är att polisen hela tiden byter utredare. Det är en ganska omfattande utredning, där man har hört väldigt många personer och när man hela tiden byter poliser blir det besvärligt.

Många har förhörts

Åklagaren ska formellt leda förundersökningen. Polisen gör sedan dragningar av vad som händer, förklarar han. I det här fallet är utredningen mycket omfattande och många som säger sig ha bevittnat dådet har hörts.

– Det rör sig om närmare tusen sidor. Man har lagt ner stora resurser. Jag har fått det i en kartong till mig för att läsa in mig. Det hinner jag inte.

Saknas tillräcklig teknisk bevisning

Robert Näppi säger att han för att väcka åtal behöver teknisk bevisning, som stärker hans teori om vad som hände på festen under mordkvällen.

Han uppger att Nationellt Forensiskt Centrum (NFC) i Linköping har fått material att analysera, men eftersom ingen längre är frihetsberövad är fallet inte prioriterat där.

”Måste ha något riktigt starkt som stöd”

Vad den kriminaltekniska undersökningen kommer fram kan få avgörande betydelse för om en mördare kan fällas eller inte.

– Det kan göra avgörande skillnad. Det måste till ytterligare teknisk bevisning. Jag måste ha något riktigt starkt som stöd här. För alla som är hörda i ärendet är inte tillförlitliga, de talar inte sanning, säger åklagare Robert Näppi.

Är oförstående till kritiken

Kommissarie Magnus Osvald, chef på enheten för grova i polisområde nord, tillbakavisar att det har varit problem med hög personalomsättning under utredningen.

Är du förvånad över att kritiken mot polisen framförs offentligt? 

– Jag vill inte ens kommentera den. Jag tycker det blir fel av mig att kasta synpunkter tillbaka. Det är inte professionellt. Jag kommer naturligtivs att kontakta Robert Näppi och så får vi ha ett möte.

Polisen: Tekniska bevisningen fullständigt avgörande

Även Magnus Osvald betonar att många förhör hållits. Men nu hänger allt på svaren från NFC.

– Den tekniska bevisningen har blivit fullständigt avgörande när det gäller de absolut grövsta brotten, konstaterar Magnus Osvald.