Åklagaren kräver skärpta straff för terrordömda männen

De åtalade männen hävdar sin oskuld och vill att de ska frikännas.
De åtalade männen hävdar sin oskuld och vill att de ska frikännas.
I dag började förhandlingen i Svea hovrätt i målet som gäller terrorfinansiering och förberedelse till terrorbrott. Fyra män dömdes tidigare i år av Solna tingsrätt, nu kräver åklagaren skärpta straff. De åtalade kräver däremot att de ska frikännas.

Under torsdagsförmiddagen inledde Svea hovrätt förhandlingarna mot de män som tidigare i år åtalades för bland annat förberedelse till terrorbrott och finansiering av terrorverksamhet.

Både försvarssidan och åklagarsidan har överklagat tingsrättens dom. Åklagaren vill se att de som dömdes i tingsrätten ska få skärpta straff, dessutom vill åklagaren att ytterligare en man döms för att varit med och planerat ett terrorbrott.

Det var i början av mars som en 46-årig man, skriven i Strömsund, dömdes till sju års fängelse för att ha förberett ett terrorattentat mot Sverige. Två män till åtalades, men friades, för att ha varit delaktiga i planeringen av attentatet. Dessa män var en 39-åring, tidigare skriven i Rinkeby, och 30-åring, tidigare skriven i Akalla.

46-åringen hade enligt tingsrättens dom skaffat stora mängder kemikalier som skulle ha använts till att begå ett attentat i IS namn. Mannen dömdes även för att ha finansierat terrorverksamhet tillsammans med tre andra män.

Enligt tingsrätten hade de fyra männen skickat pengar till personer i Syrien som var verksamma inom terrorgruppen IS.

Kräver skärpta straff

Under torsdagsmorgonen när målet togs upp i hovrätten ville åklagaren att 30-åringen ska dömas för att ha varit delaktig i att planera ett attentat.

– Jag tror inte att han kommer dömas, han ska inte dömas, det finns inte bevisning som visar på att han planerat något terrorbrott, säger mannens försvarare Robin Söder till Sveriges Radio.

Åklagaren vill även att straffen för de samtliga fyra männen som dömdes för terrorfinansiering ska skärpas.

De åtalade männen har under hela ärendets gång hävdat sin oskuld. De fyra männen som dömdes har även överklagat sina domar och vill bli frikända av hovrätten.