ANNONS

Akrobaterna Sara och Axel – om balans och total tillit

akrobaterna Sara Sanchez Runsten och Axel Ahl
Sara Sanchez Runsten och Axel Ahl bor i Stuvsta och tränar vid Subtopia i Alby.
När Sara Sanchez Runsten och Axel Ahl arbetar tillsammans lägger hon – bokstavligen – sitt liv i hans händer.
– Det handlar om att ha total tillit, säger Sara.
Nu är de aktuella med en föreställning under festivalen Cirkusmania.
ANNONS

Vi träffas i Cirkus cirkörs stora lokal mitt emot Subtopia i Alby. Trapetser hänger från taket och tjocka mattor ligger här och var på golvet. Det är här Sara Sanchez Runsten och Axel Ahl tränar, ibland fem-sex timmar på en dag.

De värmer upp under tiden vi pratar. Ena stunden sitter de båda i skräddarställning på mattan, nästa svävar hon ovanför hans huvud.

– Min roll kallas ”flyer” och Axels ”bas”. Det är en illusion i nycirkus att flyern utövar en balansakt, men det är basen som sköter balansen, säger Sara.

Akrobaterna Sara Sanchez Runsten och Axel Ahl fotade på Cirkus Cirkör.

Sara Sanchez Runsten och Axel Ahl startade cirkuskompaniet Below zero förra året. De vill sprida nycirkusen i Sverige. Foto: Stefan Källstigen

Total tillit

Hon är uppvuxen i Segeltorp och höll på med gymnastik och dans när hon som 13-åring såg en nycirkusföreställning och blev såld – cirkusen innehöll allt. Axel växte upp i Dalarna och hade en liknande upplevelse i högstadiet. Den fick honom att flytta till Stockholm och börja på cirkusgymnasiet.

Sara har gått på dans- och cirkushögskolan, undervisat på Balettakademien och satt upp egna föreställningar. De träffades när de arbetade för Cirkus cirkör och började träna parakrobatik tillsammans för 3,5 år sedan. Ett par månader senare  blev de ett kärlekspar.

– Det föll sig ganska naturligt. Vi gillade att hänga med varandra och så får man den här tilliten. De flesta akrobatikpar är par privat. Vi umgås ju hela tiden, det skulle vara svårt att ha en annan relation, säger Sara.

Vi har total tillit. Inte bara den fysiska tilliten.

ANNONS

Axel Ahl.

Att de känner varandra väl är en fördel i akrobatiken.

–  Vi har total tillit. Inte bara den fysiska tilliten. Jag känner av hur Sara mår, jag märker om hon har ont någonstans, säger Axel.

Akrobaterna Sara Sanchez Runsten och Axel Ahl fotade på Cirkus Cirkör.

Sara Sanchez Runsten och Axel Ahl fotade är ett par både som artister och i livet. De bor tillsammans i Stuvsta.  Foto: Stefan Källstigen

Utmana gränser

Tilliten i akrobatiken byggs upp steg för steg. De gör övningar som de känner sig trygga med för att sedan bygga vidare.

Samtidigt måste man utmana gränser. Det är det som cirkus handlar om.

Axel Ahl.

– Samtidigt måste man utmana gränser. Det är det som cirkus handlar om, säger Axel.

Det är inte självklart att den där tilliten infinner sig med vem som helst. Det upptäckte Sara när hon gick på en cirkusskola i Belgien.

– Jag blev bara ihopparad med en person. Han kunde sätta ner mig hårt i golvet och bli svart i blicken om något inte gick bra. Jag kände att jag inte ville lägga mitt liv i hans händer.

Akrobaterna Sara Sanchez Runsten och Axel Ahl fotade på Cirkus Cirkör.

”Det är basen som står för balansen” säger Sara Sanchez Runsten. Hennes roll kallas för ”flyer”, medan Axel Ahl är ”bas”. Foto: Stefan Källstigen

Måste våga falla

Akrobatiken handlar också mycket om att gå emot sina egna instinkter.

– Om jag känner att jag tappar balansen måste jag falla och lita på att Axel har mig. Om jag försöker balansera upp kan det bli farligt.

– Vi får inte heller tveka. Om vi bestämt oss för något måste vi genomföra det, säger Axel.

Satsar stort

I februari sätter Sara och Axel upp den egna föreställningen Pace under cirkusfestivalen Cirkusmania. Förra året startade de cirkuskompaniet Below zero tillsammans med två andra medlemmar och strax före jul tilldelades Sara Huddinge kommuns arbetsstipendium för kulturell verksamhet.

– Det är fantastiskt att vi kan hålla på med det här på heltid, säger Sara.

Än så länge gör de det mesta själva. Drömmen är en nationell och internationell turné med Below Zero.

– När vi bestämde oss för att satsa på det här, bestämde vi oss för att satsa och drömma stort, säger Axel.

ANNONS