Äkta mattor i fabriken i Fittja

Zeliha Agrali och Esme Bulduk gör mattor efter kurdiska mönster. Verdandi räknar med att mattorna kommer att kosta 5 000 kronor per kvadratmeter.
Zeliha Agrali och Esme Bulduk gör mattor efter kurdiska mönster. Verdandi räknar med att mattorna kommer att kosta 5 000 kronor per kvadratmeter.
En handknuten matta med kurdiskt mönster.
En handknuten matta med kurdiskt mönster.
Som barn lärde de sig ­väva mattor av sina mammor.

Men när de kom till Sverige föll konsten bort.

Nu har Fittjaborna ­Zeliha och Esme kommit i gång med knutarna igen.

I Verdandis lokaler på Krögar­vägen i Fittja jobbar Zeliha Agrali och Esme Bulduk på halvtid med att väva mattor. Verksamheten har nu pågått i ett och ett halvt år och på torsdag klockan 11–16 kommer allmänheten att kunna se deras mattor med kurdiska och turkiska mönster.

– När vi var barn var det här som en lek för oss. När vi sedan skulle starta om efter 30 år kändes det jobbigt till en början, men nu känner vi stolthet över att vårt hantverk kan vara till nytta och ha ett värde, berättar Zeliha.

Tanken är att mattorna de tillverkar ska gå till försäljning. Men priset kommer sannolikt att ligga några tusen kronor över dem som går att hitta på marknaden för importerade mattor.

– Vi kommer nog snarare att hitta våra köpare på Östermalm eller i Vasastan än i Fittja, där folk är vana att pruta ned mattpriserna, säger Raoul Hansson, ordförande för Verdandi som driver verksamheten på Krögarvägen genom det sociala företaget Trappstegen.

Verksamheten för mattknytning i Fittja heter rätt och slätt ”Mattan”. Zeliha och Esme sitter på golvet och knyter knut efter knut efter knut kring varptrådarna som sitter uppspända på vävstolen. Leyla Sözen som är arbetsledare för Zeliha och Esme är glad att projektet ser ut att ha lyckats.

– Jag var inte säker på att det skulle gå att genomföra. Det var så pass länge sedan de höll på. Och i Turkiet var de vana att väva på golvet, säger hon.

Det är inte bara i lokalerna på Krögarvägen som kvinnorna visar upp sina arbeten. Botkyrka konsthall i Tumba har haft två mattor utställda och i vår kommer ”Mattan” att visa fram sin verksamhet på Etnografiska museet vid Gärdet inne i stan.

– Vi kommer att vara där en del söndagar och tillverka mattor. Vi hoppas få draghjälp på så sätt och att folk förstår betydelsen av det här konsthantverket, säger Raoul Hansson.