ANNONS

Äkta motocross ska minska busåkandet

Förra lördagen kom 180 barn och unga för att prova på att köra motocross.
Förra lördagen kom 180 barn och unga för att prova på att köra motocross.
Kistabon Tony Karlström tröttnade på mopeder och motorcyklar som körs i hög fart på gångvägar.

Nu bjuder han in ungdomar till att få prova på att köra motocross på Järva Motocross bana.
ANNONS

Problemet med ungdomar som kör mopeder och moto­cross i hög fart på gårdar och gångvägar har länge varit omfattande i Järva.

En av dem som tröttnat på att ständigt vara rädd för att en olycka ska inträffa är småbarnspappan och Kistabon Tony Karlström.

– Jag har små barn och de blir nästan påkörda av killar som kör omkring, säger han.

Han har en egen idé om hur man ska få bukt på busåkandet.

Genom projektet ”Motocross för alla på norra och södra Järva” låter han ungdomar köra motocross på Järva crossbana i stället för att busköra på gångvägar.

– Så länge man sköter sig och inte buskör är man välkommen, säger Tony Karlström, som själv har kört cross sedan han var barn.

Motocross är en dyr sport, alla har kanske inte råd att börja köra i en klubb?

– Klubbar vill alltid hitta duktiga stjärnåkare, och det finns alltid sponsorpengar att söka om man fastnar för sporten och har talang.

Förra lördagen körde Tony Karlström en första omgång på Järva motorcrossbana. Till sin hjälp hade han Gabriel Losell, som åker runt hela landet med lånecrossar för att låta ungdomar prova på.

ANNONS

Tony Karlström vet inte när nästa tillfälle kommer. Han har ansökt om bidrag från staden och bostadsbolagen för att kunna köpa in egna lånecrossar. Kista sports club i Akalla by ställer upp bakom honom som organisation i projektet.

– Tanken är att det ska bli som en ungdomsgård för de som vill köra och lära sig att mecka. Det behövs duktiga meckare i hela Sverige.

Målet är att kunna erbjuda 15–20 barn och unga från Järva att vara med en till ett par gånger i veckan.

– Vi hoppas att vi kan dra i gång efter sommaren, ­säger Tony Karlström.