ANNONS

Äkta Sichuankök värt en omväg

ANNONS

Restaurangen Chong Quing ligger inklämd mellan kontorslokaler och bostadshus nära Liljeholmshamnen, en avkrok Gourmet och Gourmand sällan har anledning att besöka. Nu har de promenerat hit över Liljeholmsbron för att äta på vad deras vänner menar är stans bästa kinakrog.

På Chong Quing ligger fokus på rätter från Sichuanregionen – ofta kryddade med den karaktäristiska sichuanpepparn – som snarare påminner om citron, enbär och anis än vanlig peppar. Inredningen är enkel och har kvar viss rekvisita från tiden då lokalen inhyste en pub. Servitrisen ser ut att vara bekant med de flesta av gästerna.

– En riktig kvarterskrog, säger Gourmand och tittar i menyn.

Den behöver han inte. Servitrisen, som också äger restaurangen, hjälper gärna till att välja.

Till förrätt rekommenderar hon en krispig pannkaka (60 kronor) dumplings (70 kronor) och won-tonsoppa (68 kronor). Och så får det bli. Dumplingsarna är makalösa. Köttfyllningen är len och smakrikt kryddad medan degen är lagom seg och dippsåsen distinkt syrlig. Pannkakan, som är tunn, friterad och fullspäckad med vårlök smakar inte lika mycket – men efter att ha doppat den i dumplingsåsen lyfter den.

De milda wontonknytena är en mjukstart på de kryddiga huvudrätter som väntar. Precis som på restaurangen Ho’s på Hornsgatan och China på Ringvägen serverar Chong Quing rätter som i konsistens, avancerad kryddning och traditionellt tillagningssätt befinner sig mil från gängse uppfattning om kinesisk mat i Sverige.

Ägarinnan berättar att andra typsiska rätter från regionen är gongbao jiding (palatsvaktens kyckling) och mapu dofu (den koppärriga gummans bönost).

Sen knäpper hon med fingrarna. Vips står det en vegetarisk variant av gongbao, med tofu (155 kronor) på bordet. Tofun är friterat frasig på utsidan, mjuk på insidan och den något fadda smaken passar perfekt till sischuankryddningen – en hetta som göra att håret reser sig på huvudet, sedan domnar tungan ett kort slag – och det som finns kvar är en ljuv citruskryddig eftersmak.

Värdinnan har även beställt fram en shui zhu niu (178 kronor), en biffgryta och en tallrik med yu xiang oie Zi – (155 kronor) auberginer i sötsur sås.

ANNONS

– Hela kroppen hänger med på den här smakresan – jag måste ha mer, säger Gourmand och fiskar upp en bit kokt biff ur grytan.

Sedan blir det tyst.

Rätten som fått dem att tappa andan är xian shu ya (188 kronor) klassisk ”crispy duck” som enkelt kan mäta sig med ankor som Gourmé ätit i Chinatown i New York och London. Det feta ankköttet, med friterat skinn, serveras här med ett tunt friterat bröd, strimlad gurka och vårlök och en tjockflytande plommonsås.

– Det blir den rätta krispen utan att det blir för fett – fy fan vad gott, säger Gourmand.

När ankan är slut ger de sig på auberginen. Den funkar bra tillsammans med de kryddigare rätterna. Att bara äta den blir lite för sött.

På tal om söta saker finns det i princip bara en efterrätt – friterad banan med glass. Det är lite synd, men samtidigt är det inte efter­rätter som är grejen i sichuanköket. Snart ler dock båda från öra till öra:

– Lika gott som alltid!

Hela kroppen hänger med på den här smakresan – jag måste ha mer.

Fakta

Chong Quing

Kök: Shichuan, från provinsen med samma namn i södra Kina.

Miljö: Mörk publokal där maten snarare än inredningen står i fokus.

Pris: Varmrätter 139–218 kronor

Fakta

Foto: Sara Kollberg

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.