Aktieägare säljer inte till Ellevio

Inte avgjort om elen i Vallentuna.
Inte avgjort om elen i Vallentuna.
Elbolaget Ellevio har inte fått kontroll över den andel aktier som krävs för ett uppköp av elverket Vallentuna. Nu flyttar de fram acceptfristen igen.
– Man undrar hur många gånger de ska skjuta upp den, säger Sofia Segergren (C).

Elbolaget Ellevios uppköp av aktierna i Elverket Vallentuna dröjer. Mitt i skrev tidigare i juli att Vallentuna kommun accepterade Ellevios bud på cirka 60 miljoner kronor för deras aktieandel i Elverket Vallentuna.

Nu dröjer affären ytterligare. Kravet från Ellevio var att de skulle få kontroll på 90 av aktierna. I dagsläget har Ellevio fått klart med 83,6 procent av aktierna och förlänger nu acceptfristen till den 17 augusti. Det är andra gången som de skjuter fram sin deadline.

Förlängd deadline

– De har förlängt budet flera gånger och det verkar ha varit svårare än de trodde att övertyga invånarna i vår bygd om att försäljning var det bästa, säger Sofia Segergren som är gruppledare för Centern i Vallentuna kommun.

Centern röstade emot förslaget att sälja aktierna i kommunfullmäktiges extrainsatta möte i juni. Vallentuna sitter på dryga 10 procent av aktierna och är näst största innehavare efter E.on.

Extramöte om samma beslut

Ellevio har hört av sig till personer som har aktier i Elverket Vallentuna och frågat om de kommer att sälja. Enligt anonyma uppgifter till Mitt i har några av dessa känt sig pressade och accepterat budet.

Bland annat beslutade kyrkofullmäktige i Vallentunas församling att inte sälja sina aktier men har nu kallat till ett extramöte för att ta ett nytt beslut.

”Ett konstigt sätt att bedriva en demokrati på”

– Om något liknande hade hänt i kommunpolitiken hade det varit uppseendeväckande. Att ändra fattade beslut är ett konstigt sätt att bedriva en demokrati på, säger Sofia Segergren.

Sofia Segergren frågar sig hur många gånger man kan ta om ett beslut tills någon känner sig nöjd. Kyrkofullmäktige håller sitt möte den 14 augusti och Ellevios acceptfrist går ut den 17 augusti.