ANNONS

Aktion mot Förbifarten på fredag

Motorvägen Förbifart Stockholm som kommer att gå ovan jord utanför Akalla.
Motorvägen Förbifart Stockholm som kommer att gå ovan jord utanför Akalla.
Just nu pågår Klimatfestivalen vid Eggeby gård på Järvafältet där miljö- och människorättsaktivister från hela landet samlas.

På fredag planeras en civil olydnadsaktion mot Förbifart Stockholm.
ANNONS

Klimatfestivalen arrangeras av Jordens Vänner tillsammans med bland annat 7:e generationen, Klimataktion, Latinamerikagrupperna, PUSH och #Planka.

Den började i dag, onsdag, och håller på fram till söndag vid middagstid.

– Festivalen är gratis och man kan komma och gå som man vill. Det är många som tältar, så det går också bra, säger Lanja Rashid, från Jordens Vänner.

Dagarna är fullspäckade med workshops, aktionsträning, juridikföreläsningar, musik och poesi.

Förbifart Stockholm tas upp i olika workshops under hela veckan.

Första dagen var det bland annat en workshop med rubriken ”Miljörasism med förbifarten”, som Jordens Vänner och 7 generationen förort.

– Det handlar om miljörättvisa. Utsläppen från Förbifarten drabbar inte alla lika mycket. De mindre röststarka förorterna får mycket sämre luftkvalitet medan de som bor i innerstan och de finare områdena i Stockholm får vägen i tunnel i stället, säger Lanja Rashid.

Föreningen Rädda Grimstaskogen är också en av föreningarna som kommer att prata om förbifarten.

På fredag kommer en civil olydnadsaktion – Vägs ände – att genomföras mot förberedelserna för Förbifart Stockholm. Var och hur den ska genomföras vill de inte avslöja.

ANNONS

Jordens Vänner arrangerar inte aktionen, men stödjer aktionen.

– Ska vi hejda klimatförändringarna måste motorvägen omprövas. Vi hoppas att aktionen väcker nytt liv i debatten om detta och andra motorvägsplaner, säger Andrea Söderblom-Tay, ordförande för Jordens Vänner/Friends of the Sweden.

På fredag klockan 15 blir det ett torgmöte i Akalla mot Förbifart Stockholm som ett stöd till aktionen Vägs ände.