ANNONS

Här kläs Mitti-granen: Kulan ”lagom”

Lola börjar klä Mitti-granen.
Lola börjar klä Mitti-granen.
En liten gran ska kläs med kulor som alla bär på ett budskap. 
Bakom budskapet står aktuella Lidingöbor. Först ut är Lola Akinmade Åkerström som skrivit boken om begreppet Lagom som översatts till 17 språk.
– Ta till dig det bästa av ”lagom” men skippa Jante, säger hon.
ANNONS

När jag berömmer Lola Akinmade Åkerströms vardagsrum någonstans på Lidingö svarar hon snabbt som ögat:

– Ja, det är lagom, och så skrattar hon stort.

 ”Lagom” är det supersvenska begreppet många infödda svenskar älskar att hata.  ”Man kan kalla mig mycket, men lagom – det är jag inte”.

Lola Akinmade Åkerström har närmat sig begreppet från ett annat håll.

– Lagom handlar om att hantera stress. Inte för mycket, inte för litet. Det är egentligen  hemligheten bakom varför Sverige toppar listor över  hög levnadsstandard, säger hon.

Hon har ägnat en hel bok åt begreppet som hon har kommit att tycka så mycket om. ”Lagom – The Swedish secret of living well” har översatts till  17

språk.

Lolas budskap:

Mitt lagom är inte ditt lagom. Lev som du vill och låt andra göra det också. Glöm bort jante, så kan vi alla leva optimala liv.

Lola växte upp i den myllrande storstaden Lagos i Nigeria och i Maryland, USA. Långt i från lagom.

ANNONS

– Det finns inget lagom med Nigeria. Där tar man varje tillfälle att fira – du vet ju inte vad som händer i morgon. I Sverige planerar vi för morgondagen, för nästa vecka, för livet. Vi vet att de kommer, det går att planera.

Barndomens jular minns hon som en lång räcka av spontana besök hos vänner och släktingar. 

– Man knackade bara på hos folk. Det viktiga där är inte gåvor, utan att man ungås, jag tyckte om det, säger hon.

15 år gammal flyttade Lola till USA – en helt ny kultur för henne. Här handlar allt om att visa upp vad man har och att framhäva sig själv. Men också om kreativitet.

– Jag tänker att lagom är ett sätt att hantera stress. I Sverige löser vi grundläggande behov, som sjukvård, först, så slipper vi stressa över det. I USA löser vi problemen allteftersom och hittar kreativa lösningar på vägen.

…för någon som kommer från en kultur där man alltid blir sedd och möter varandra med hälsningar kan det få en att känna sig…ensam.

För henne handlar lagom mer om balans. Balans i samhället och i sitt eget liv.  Och om hållbara livsval och behaglig tystnad, vänner emellan.

Men visst har hon krockat med lagom under sina åtta år i Sverige. Det här med att prata med främlingar på bussen till exempel.

– För svenskarna handlar det om hänsyn, att ge andra utrymme. Men för någon som kommer från en kultur där man alltid blir sedd och möter varandra med hälsningar kan det få en att känna sig…ensam.

Men är Sverige verkligen lagom idag. Är det inte en gammal självbild?

– Jo, lagom lever men vi har vänt Jante ryggen.  Allt det där trista vi förknippar med lagom, det är egentligen Jante. Se på svenska förebilder som Zlatan och Zara Larsson, de har skippat Jante. För mig handlar lagom inte alls om att vara tråkig. Snarare att man optimerar och hittar balans. Nu växer en ny generation upp med lagom men utan jante. Det är bra.

Julkulan Lagom.

Fakta

Lola Akinmade Åkerström

Är fotograf och författare med flera priser och utmärkelser i bagaget. Hon förekommer i National Geographic Traveller, BBC Travel, The Guardian, Lonely Planet, Fodor’s, Sweden.se, för att nämna några.

Hon bloggar om kultur och livsstil och är chefredaktör för Slow Travel Stockholm. 

Hon har tilldelats Travel Photographer of the Year Bill Muster Award 2018. Hennes bok om lagom har översatts till 17 språk och är en storsäljare på flygplatser. 

ANNONS