Häng med på en åktur längs nya Växthusvägen!

Äntligen! Det tog 30 år, men nu är förlängningen av Växthusvägen mellan Järfälla och Hässelby klar och öppnad. Häng med på en första tur med Mitt i bakom ratten.

Mitt i är på plats när sträckan invigs. På kommungränsen talar Claes Thunblad (S), ordförande för Järfällas kommunstyrelse och Stockholms stad trafikborgarråd Daniel Helldén (MP).

– Där borta är Hässelbyskylten, och där borta är Järfällaskylten, säger Daniel Helldén och pekar.

Skyltarna är en bit i från varandra.

– Så man kan säga att det är ingenmansland här, fortsätter Daniel Helldén.

– Jag är inte alltid så road av bilvägar, men den här behövs. Det har tagit 30 år att komma till skott, konstaterar miljöborgarrådet.

En granne i folksamlingen muttrar att det faktiskt är längre än så som sträckan har varit på tal.

– När jag flyttade hit för över 40 år sedan fanns sträckan redan ritad som förslag, säger Ingvar Vänman, som bor i Hässelby, men som har äppelträd som ligger i Järfälla på trädgården.

Han är glad att vägen äntligen står klar, men säger ironiskt att det är imponerande att kommunerna lyckats förhala projektet så här länge.

Daniel Helldén menar att anledningen till fördröjningen var en överenskommelse i det 30 år gamla avtalet om Växthusvägen – dåvarande planerna för Hjulstakorset skulle först färdigställas.

– Men när man väl tog genomförandebeslutet 2014 så har det ju gått snabbt, säger han.

”Att miljöborgarrådet som är miljöpartist nu inviger vägen i dag känns lite märkligt”

Järfällas oppositionsrådCecilia Löfgreen vill understryka att genomförandebeslutet togs under den förra mandatperioden när Alliansen styrde i både Järfälla och Stockholm.

– Att miljöborgarrådet som är miljöpartist nu inviger vägen i dag känns lite märkligt, eftersom Miljöpartiet motarbetade projektet.

Daniel Helldén (MP) menar att den nya cykelbanan var en av anledningarna till att partiet har varit mer positiv till projektet.

– Dessutom så möjliggör sträckan till nya busslinjer och bättre kommunikationer till Mälarbanan och bussar i Hässelby, säger han.