ANNONS

Akut brist på skolplatser

Utsäljeskolan ska rivas och bli F-9 i stället för en F-6 skola som den är i dag.
Utsäljeskolan ska rivas och bli F-9 i stället för en F-6 skola som den är i dag.
Byggandet av skolor i Huddinge har länge halkat efter, men nu är flera nya skolor och om- och tillbyggnader på gång.

Oppositionen är ändå kritisk och menar att det fortfarande går för långsamt. Och att en av den styrande koalitionens stora satsningar är ogenomtänkt.
ANNONS

Skolbristen i Huddinge har varit på tapeten under många år och debatten går nu återigen varm sedan den styrande koalitionen nyligen beslutat att riva Utsäljeskolan och bygga en större skola på samma tomt.

Det är främst i förtätade och nybyggda områden som skolbyggnationen inte har hängt med, och i flera områden har kommunen inte haft kvar mark att bygga på.

Nu börjar man dock komma ikapp och med den lokalförsörjningsplan som kommunen just nu jobbar efter finns förutom en ny större skola på Utsäljeskolans tomt också bland annat nya Långsjöskolan, en utbyggnad av Tomtbergaskolan, nya Solgårdsskolan och en ny skola i Skogås/Trångsund.

– Jag känner mig relativt trygg med det som finns planerat nu, men helst skulle flera av skolorna ha varit klara redan i går. Nu måste man snabba upp byggprocesserna för det är många nybyggnadsområden och ställen där man förtätat mycket, säger Kerstin Gelfgren, grundskolechef.

Men oppositionen är fortfarande kritisk till den styrande koalitionens sätt att hantera skolfrågan. Sara Heelge Vikmång (S) menar det har skett en viss förbättring, men att det fortfarande tar för lång tid från att ett behov identifieras i ett område till att skolan kan starta.

– Barnen som går i Långsjöskolan hinner säkert gå ut den temporära skolan innan det finns en färdigbyggd skola. I Skogås beslutades det om en skola för över ett år sedan, men där finns fortfarande ingen tomt klar. Och ständigt dyker det upp bränder som man måste släcka och då forceras det fram en plan som är lite dyrare och lite sämre, så som med Utsäljeskolan, säger hon.

Hon menar att Utsäljeskolan som ska rivas och byggas upp som en F-9 skola i stället för F-6 som i dag, skulle vara mer lämpad att få vara kvar som en F-6-skola och att det i stället bör satsas på att bygga nya låg- och mellanstadieskolor i områden där det bor mycket barn. Enligt Sara Heelge Vikmång kan man på så sätt frigöra platser på de större skolorna som har lokaler anpassade till högstadieelever, och i stället satsa på flera parallellklasser där.

– Det måste vara så att man får gå i en skola nära hemmet när man är liten. Det borde vara en självklarhet när man bor i tätbebyggda områden. Det vi vill är att man nu scannar av vilka tomter det finns att bygga F-3- eller F-6-skolor på, säger hon.

Jelena Drenjanin (M), ordförande i grundskolenämnden, menar att det finns utredningar som visar att beslutet kring till exempel Utsäljeskolan är det bästa ur både elev-, personal- och kostnadssynpunkt.

ANNONS

– Tidigare har vi fått kritik för att det går för långsamt. Nu när vi fattar ett snabbt beslut om Utsäljeskolan då får vi kritik för att det är förhastat. Det finns mycket att förbättra kring skolsituationen, men jag tycker att vi har tagit ett stort steg framåt, säger hon.

Fakta

Här blir det fler skolplatser de kommande åren:

Vårby

I dag finns det ingen kapacitetsbrist i Vårby, men för att tillgodose det kommande behovet behövs det inom fem år en F–9-skola med tre paralleller, vilken behöver utökas till fyrparallellig till 2025. Dessutom ska Vårbackaskolan rustas upp, och där finns det också planer för en om- och tillbyggnation för att klara en kapacitetsökning. Även Vårbyskolans kapacitet kan komma att utökas.

Segeltorp

Långsjöskolan är planerad att stå klar 2020. Utsäljeskolan ska rivas och den nya skolan ska i stället rymma en treparallellig F-9, som beräknas stå klar tidigast 2019. Det ska också bli en viss kapacitetsökning på Segeltorpskolan och kommunen ser just nu över tomtmark för en skola i närheten av Kungens kurva.

Flemingsberg

Elevantalet väntas öka rejält de kommande åren, men det finns i dag inga beslut på fler skolor. I Visättra finns däremot planer för en ny kommunal skola, men också en friskola. Eventuellt kan också Visättraskolan utökas och bli F-9.

I västra Glömsta kommer det att finnas behov av en ny skola i takt med nybyggnationen i området och kommunen ser just nu över tomtmark. Bör stå klar 2022. I Vistaskolan ser man över möjligheten att expandera till en treparallellig skola.

Sjödalen-Fullersta

Antalet barn i området väntas öka kraftigt. Klart är att Solgårdsskolan, en treparallellig F-6, ska byggas och stå klar hösten 2018. Tomtbergaskolan ska byggas ut och utökas från två- till fyrparallellig och beräknas vara klar hösten 2020. En ny 7–9-skola med tio paralleller planeras i Storängens industriområde, väntas stå klar 2022. I området runt Källbrink finns planer för en ny F–3-skola, likaså i Balingsnäs och i Gladö.

Stuvsta-Snättringe

Inga större förändringar är planerade i området förutom viss kapacitetsökning på Kungsklippeskolan samt eventuellt en utbyggnad av Solfagraskolan.

Trångsund-Skogås

En ny friskola ska byggas i västra delen av Länna, väntas klar hösten 2018. Kommunen ser också över tomtmark för ny treparallellig F-6 skola i Skogås/Trångsund, exakt placering är inte fastställd.

Det utreds också om möjlighet finns att uppföra tre mindre F–3-skolor i Vidja, Högmora och Nytorp.

Källa: Lokalplaneringschef Mia Bergström, Huddinge kommun
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Huddinge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.