ANNONS

Slut på kortvecka – då flyr akutens personal

Therese Eriksson, Kia Andersson, Hans Bergqvist, Jens Sjöström (S) på akuten i Huddinge.
Therese Eriksson, Kia Andersson, Hans Bergqvist, Jens Sjöström (S) på akuten i Huddinge.
Kortare arbetsvecka med samma lön har provats på akuten på Karolinska i Huddinge. Satsningen har lockat personal att stanna på avdelningen, men chefer och skyddsombud är nu oroliga över att arbetstidsmodellen ska tas bort.
ANNONS

I snart två år har sjuksköterskorna och undersköterskorna på Karolinskas akutmottagning i Huddinge fått möjlighet att arbeta 32,2 timmar i veckan, med bibehållen heltidslön. Den enda haken är att de då måste jobba varannan helg, men sköterskorna har själva fått välja om de vill delta i satsningen eller fortsätta som vanligt.

Sedan upplägget infördes har akuten gått från 30 vakanta tjänster till full bemanning.

– Jag sökte mig hit på grund av Huddingemodellen, säger Therese Eriksson, undersköterska på akuten.

Personalomsättningen och sjukskrivningarna har minskat, och de anställda vittnar om bättre stämning när när gruppen blir mer stabil.

– Jag har varit med i många processer genom åren som har resulterat i olika katastrofprojekt. Det här är första gången som det är ro i arbetsgruppen, säger Kia Andersson, undersköterska och skyddsombud från fackförbundet kommunal.

Detta ska i sin tur ha fått ännu fler att vilja arbeta i Huddinge.

– Det handlar också om vilket rykte man får. Vissa söker sig hit, inte bara på grund av timmarna, utan på grund av att de har hört att det är en bra arbetsplats, säger Caroline Kevin, vårdenhetschef och ansvarig för personalen på akuten.

ANNONS

Pilotprojektet har varit nära på att läggas ner flera gånger, men är nu förlängt fram till den åttonde april nästa år. Personal, chefer och skyddsombud oroas över vad som ska hända om modellen försvinner.

– Folk har sagt att den dagen det här försvinner kommer vi att gå. Jag kände personligen, när vi införde det här, att nu kanske jag orkar jobba här fram till pensionen, säger Kia Andersson.

Caroline Kevin är fast besluten att se till att Huddingemodellen behålls.

– Vi driver det här så hårt vi kan och tänker inte lägga ner förrän någon tvingar oss. Vi kan bara göra vårt jobb utifrån de förutsättningar vi får. Om den här modellen som fungerar hos oss tas bort finns det en risk att många medarbetare slutar. Vi kan inte hålla öppet utan våra medarbetare, säger Caroline Kevin.

Landstinget har tecknat avtal om en ny arbetstidsmodell som införs på länets alla sjukhus i september nästa år. I avtalet står att alla nuvarande modeller ska implementeras i den nya, vilket enligt oppositionslandstingsrådet Jens Sjöström, (S) innebär att Huddingemodellen i praktiken försvinner. Socialdemokraterna kräver att Huddingemodellen permanentas.

– Det är viktigt att var och en får utforma sina egna modeller utifrån sina egna förutsättningar. En och samma modell kan inte passa alla avdelningar på alla sjukhus, säger Jens Sjöström, (S).

Peter Carpelan, (M) är det landstingsråd som ansvarar över personalfrågor och har varit med och tagit fram den nya modellen. Han kan inte svara på om Huddingemodellen kommer att finnas kvar, utan menar att det är en fråga för sjukhusledningen. Enligt honom har sjukhusledningarna efterfrågat just en enhetlig modell.

– De vill veta vad som gäller och kan inte ha en massa olika modeller hit och dit. Facket är glada över det här, annars skulle de inte ha gått med på det. Det här är ingenting som vi i landstinget ensidigt har hittat på, säger Peter Carpelan, (M).

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.