Akuten kan tvingas stänga när sjuksköterskorna säger upp sig

Om erfarna sjuksköterskor slutar blir vården inte längre patientsäker, enligt läkarna.
Om erfarna sjuksköterskor slutar blir vården inte längre patientsäker, enligt läkarna.
Uppsägningarna vid intensivakuten på Nya Karolinska i Solna har fått läkarna att slå larm. Då kan de "inte längre leverera patientsäker vård" skriver de i ett brev som refereras i DN.

Nu slår läkare vid intensivakuten vid Karolinska universitetssjukhuset larm: Om de erfarna specialistsjuksköterskorna slutar kan akuten tvingas stänga.

Ett 20-tal sjuksköterskor har sagt upp sig på senare tid i protest mot ett nytt arbetstidsavtal, som skulle göra att de förlorar flera tusen kronor i lön i månaden.

Enligt DN har ett brev till sjukhusledningen gått iväg som undertecknats av 48 läkare, där de varnar för konsekvenserna om uppsägningarna fullföljs.

”Om det sker kan vi inte längre leverera patientsäker vård inom Intensivakutens eller katastrofmedicinskt uppdrag”, står det i brevet.

”Vi har inte fått tydliga besked från ledningen om hur sjukhus- och funktionsledningen avser att hantera situationen, och ej heller indikationer på att ledningen inser situationens allvar.” skriver de vidare.

Förlorar tusenlappar

Det nya arbetstidsavtalet, som slutits mellan Vårdförbundet och Region Stockholm, trädde i kraft nu i april och skulle ge mer flexibilitet, mer tid för återhämtning och bättre betalt för dem som jobbar natt, och så blir det också för många sjuksköterskor.

Men för dem som arbetat enligt en särskild tabellmodell är avtalet ett nerköp. De har mer betalt för obekväm arbetstid enligt sin modell, och det kan handla om att förlora uppemot 6 000 kronor i lön.

Förutom på intensivakuten har specialistsjuksköterskor på neonatalintensiven i Solna och Danderyd sagt upp sig.

I höstas protesterade sjuksköterskorna på Sachsska barnsjukhuset mot lönesänkningen, och fick då behålla sin modell tills vidare.

Extra pengar första tiden

Men på Karolinska universitetssjukhuset har man i stället erbjudit en övergångsmodell, där de sjuksköterskor som drabbas får 3 000 kronor extra de två första månaderna, och sedan 1 500 kronor extra i månaden fram till september 2020.

Men det har inte fallit i god jord, och uppsägningarna har fortsatt att komma in.