ANNONS

Akutfärd i getingmidja nästan varje vecka

Ambulansen måste numera köra den avsmalnade Saltsjöbadsleden för att komma fram till Saltsjöbaden, något som orsakar svårigheter, enligt ambulanssjukvården.
Ambulansen måste numera köra den avsmalnade Saltsjöbadsleden för att komma fram till Saltsjöbaden, något som orsakar svårigheter, enligt ambulanssjukvården.
Kraftiga inbromsningar, ingen vägren för annan trafik, svårt för ambulansen att komma fram.

Så sammanfattar ambulanssjukvården läget i getingmidjan på Saltsjöbadsleden efter Mitt i:s artikel om bilisten som fick köra ner i diket för att ambulansen skulle komma fram.
ANNONS

I tisdags skrev Mitt i Nacka om bilisten Fredrik som fick köra halvvägs ner i diket när en ambulans under akututryckning skulle köra förbi på den numera avsmalnade Saltsjöbadsleden.

Enligt Carolina Reuterswärd, stationschef vid Samariten ambulans som svarar för ambulanssjukvården i Nacka, rycker ambulansen ut ungefär en gång per dygn till Saltsjöbaden och Fisksätra, vars avfart ligger före getingmidjan.

– Vi har märkt svårigheter att passera där under utryckning, det finns ingenstans att ta vägen för bilisterna, ingen vägren att utnyttja, vilket leder till kraftiga inbromsningar och därmed svårighet för ambulansen att komma fram, säger Carolina Reuterswärd.

– Jag tycker att det är olyckligt hur man utformat cykelbanan och bilvägen. Med bara två körfält blir det sårbart. Om det blir totalt stopp har man ingenstans att ta vägen.

Ungefär en fjärdedel av ambulansuttryckningarna till Saltsjöbaden och Fisksätra har enligt Reutersvärd visat sig verkligen vara akuta.

Carolina Reuterswärd säger att ambulansvården inte har några planer på att trycka på om en förändring av vägavsnittet.

– Det är en så pass ny förändring att vi liksom brandkåren vill vänta och se hur det fungerar. Men som det ser ut i dag fungerar det inte optimalt.

I tisdagens Mitt i-artikel svarade trafikpolitikerna i Nacka att det inte finns några planer på att ändra vägsträckan.

– Vi kommer att följa upp frågan om hastighet, det ingår i den uppföljning som är beslutad. Några andra ändringar är inte beslutade i dagsläget, sa Gunilla Grudevall–Steen (L), ordförande i natur- och trafiknämnden.

ANNONS

I Nacka finns två ambulanser stationerade som täcker framförallt Nacka kommun men också Värmdö kommun. I Värmdö kommun finns en ambulans och en ambulanshelikopter.

Läs även här.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Nacka direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.