ANNONS

Akutmottagning på Sös läggs ned

Södersjukhusets öron-, näsa- och halsakut läggs ner den 2 november.
Södersjukhusets öron-, näsa- och halsakut läggs ner den 2 november.
Södersjukhusets öron-, näsa- och halsakut läggs ned den 2 november. Nedläggningen sker eftersom Karolinska Universitetssjukhuset ÖNH-klinik, som driver akuten, har ett sparkrav på 35 miljoner kronor.

– Det känns för jävligt. Jag förlorar mitt jobb och att patienterna blir lidande, säger sjuksköterskan Eva Hjelm.
ANNONS

På fredag är sista dagen som ÖNH-akuten på Södersjukhuset hålls öppen. Sedan 2008 har ÖNH-kliniken på Karolinska haft avtal med Södersjukhuset om att driva ÖNH-akuten på sjukhuset. Men på grund av att Karolinska Universitetssjukhuset överskred budget med 560 miljoner kronor förra året har ÖNH-kliniken fått ett sparkrav på 35 miljoner kronor, vilket gjort att kliniken valt att inte förlänga avtalet.

– Det gäller att vända på alla pengar på smartaste sätt för att få ut så mycket vård som möjligt, säger Bo Tideholm, verksamhetschef på ÖNH-kliniken.

Beslutet och besparingarna upprör Eva Hjelm som jobbar som legitimerad sjuksköterska på ÖNH-akuten. Hon tror att de redan långa vårdköerna kommer att bli ännu längre.

– Det är vidrigt både för personal och patienter. De säger att patientsäkerheten inte ska påverkas men när vi har i snitt 15 patienter per dag och när de hänvisas till andra sjukhus kommer trycket där automatiskt bli större, säger Eva Hjelm.

Enligt Bo Tideholm är patientunderlaget inte alls så högt vilket bidragit till beslutet att stänga akuten. Enligt honom rör det sig om 2 200 patienter per år vilket blir cirka sex patienter per dag.

2 200 besökare på en akutmottagning per dag är inte kostnadseffektivt, säger Bo Tideholm.

I dag bemannas ÖNH-akuten av två legitimerade sjuksköterskor och en specialistläkare. Sjuksköterskorna har varit anställda av SÖS och kommer att omplaceras. Eva Hjelm är nöjd med sin omplacering men ser inget gott med att stänga akuten.

– Det är helt galet att Södersjukhuset inte ska ha en akutmottagning för öron, näsa och hals, säger hon.

Det som blir kvar av ÖNH efter att akuten stängts ner är en konsultmottagning för patienter som ska läggas in eller är inlagda på sjukhuset. Den kommer att bemannas av en ensam läkare.

ANNONS

Vad gäller besökstrycket på andra mottagningar är Bo Tideholm lugn.

– Vår förhoppning är att patienterna ringer 1177 så att de får guidning till rätt vård och inte söker sig till akutmottagningarna i onödan, säger han.

Tidigare erfarenheter från liknande förändringar visar att besökssiffrorna på andra mottagningar inte ökat nämnvärt när en mottagning lagts ned. Och med tanke på patientunderlaget tror han inte att det kommer att märkas i Huddinge och Solna.

– Men vi kommer att utvärdera och hålla koll, säger Bo Tideholm.

Enligt honom kanske nedläggningen bara blir en tillfällig lösning och en akutmottagning för öron, näsa och hals kanske öppnar upp på SÖS igen runt 2018. Då förväntas sjukhusets nya byggnader stå klara och det kan enligt Bo Tideholm då finnas behov av en ÖNH-akut eftersom Solna tills dess förväntas ha växt ur sin mottagning.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.