ANNONS

Akutsjukhusen klarar trycket i helgerna

Enligt chefläkare Johan Bratt har akutsjukhusen förberett sig väl inför helgerna.
Enligt chefläkare Johan Bratt har akutsjukhusen förberett sig väl inför helgerna.
Det blev inget kaos på akutsjukhusen under julhelgen – som förra året. Och det tack vare att influensan inte slagit till med full kraft. Ännu.
ANNONS

Influensasjuka som behövde vård. Personal som själva insjuknat. Till det alla vanliga sjukdoms- och olycksfall. Förra året var ingen lek på länets akutsjukhus. Flera av dem gick upp i stabsläge och tvingades öppna fler vårdplatser.  Väntetiderna på akutmottagningarna var uppe i 24 timmar.

I år hade man förberett sig på det värsta – så gott det går.

– Vi hade förväntat oss ansträngda helger och planerat utifrån det. Sjukhusen har svårt att ha så många bemannade vårdplatser som de önskar men de har kunnat prioritera och ta hand om sina patienter, säger landstingets chefläkare Johan Bratt.

Lugnets orsak: influensan har inte kommit – än

Han berättar att sjukhusen till exempel försöker använda fler yrkesgrupper för mathantering och transport så att vårdpersonalen kan fokusera på vårduppgifter.

Men den största anledningen till att kaoset uteblivit är att årets influensa ännu inte har slagit till med full kraft. I december har uppemot 90 fall rapporterats. Men långt ifrån alla drabbade söker vård.

– Just nu är influensaaktiviteten låg, men den ökar sakta. Man beräknar att toppen kommer i skiftet januari-februari, säger Johan Bratt.

För dem är vaccineringen gratis

Det finns alltså ännu tid att vaccinera sig mot årets influensa. Det är gratis för alla över 65 år eller om man tillhör någon medicinsk riskgrupp. Till dem hör bland annat gravida, hjärtsjuka, diabetiker eller personer med flerfunktionshinder.

Hittills har 43 procent av alla över 65 vaccinerat sig, 158 000 personer. Till det kommer 17 000 personer från andra riskgrupper som vaccinerat sig.

”Vi vet att det brukar bli större tryck under vardagarna efter jul”

ANNONS

Och ännu kan det vara för tidigt att ropa hej när det gäller akutsjukhusen.

– Vi vet att det brukar bli större tryck under vardagarna efter jul och över nyår och trettonhelg. Ett bra råd är att vända sig till 1177 Vårdguiden för att få råd om var det är bäst att söka vård, ofta är en närakut eller husläkarjour snabbaste vägen till en läkarbedömning, säger Johan Bratt.

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.