Alby IP kan få isbana och stort utegym

Portabel isbana, Botkyrkas största utegym och scen med högtalare. När Alby IP byggs om till Alby folkhälsopark ska platsen locka män och kvinnor i alla åldrar.

Bygget börjar i höst. Alby IP som mest handlat om fotboll och män ska bli Alby folkhälso­park. Med start i höst börjar kommunen bygga basketplan med läktare, minitennisbana, ”pumptrack” (bana för sparkcykel och skateboard) och ett graffiti-konstverk. Hälsoparken ska också få scen med bluetooth-högtalare, Botkyrkas största utegym, friidrottsbana och en portabel isbana som tas bort på sommarhalvåret.

– Det är framför allt kvinnor som kommit med det önskemålet. Att ha en bana för åkning lite som i Kungsträdgården, säger Linus Söderling som är idrottutvecklare i Botkyrka kommun.

Tanken är att besökarna ska kunna låna skridskor i ett kafé vid hälsoparken. Ännu inte spikat, men troligt, är också utomhusbio i hälsoparken. Stadsodling är en annan idé.

– Det här ska bli en mötesplats för Albybor i alla åldrar, säger Linus Söderling som berättar att föreningsaktiva och andra Albybor kommit med idéer.

Målet är att skapa en trygg plats och att öka folkhälsan bland Albyborna. Projektet beräknas kosta 5 miljoner kronor, varav 3,3 miljoner kommer från externa finansiärer som Boverket, Idrottslyftet och Stockholms tennisförbund.

Fakta

Så vill Botkyrkabyggen lyfta Alby

Ett växthus skapas på taket till t-baneingången. På våningarna under exempelvis kontor.

Några av p-platserna på Alby torg tas bort, vilket ska gynna torghandel och ge fri sikt mot tunnelbaneingången. Nya p-platser byggs i stället under centrumhuset. Albyvägen ska fortsätta gå ovanpå Alby torg i minst tio år till. Sedan kan den komma att sänkas ner och anpassas för lättare, lokal trafik i kryptakt.

Ett nytt bostadshus byggs med butiker i botten.

Ett nytt centrumtorg anläggs.

Butikerna i centrumhuset vänds mot det nya torget och andra stråk. Ny huvudentré byggs mot torget.

Bottenvåningarna på hög­husen öppnas upp för handel och service.

Albyborna ska få chansen att träna på konstis.