ANNONS

Alby ska bli nytt paradis för grodor

Jonas Hedlund, naturskolepedagog, är glad över att groddammarna blir av.
Jonas Hedlund, naturskolepedagog, är glad över att groddammarna blir av.
Här grävs det för att göra plats för den första groddammen.
Här grävs det för att göra plats för den första groddammen.
Fyra grodparadis skapas nu i Alby natur­reservat. Mycket mer är på gång under året – men breddning av elljusspåren blir inte
verklighet.
ANNONS

Grävmaskinen arbetar med lyfta bort jord för att göra plats för den första groddammen i en av kohagarna nära gångstigen mellan Alby och Ahlstorp. Här blir det ett grodparadis, som ­Jonas Hedlund, naturskolepedagog, beskriver det.

”Grodorna kommer att ha dejting och glada dagar här.”

– Grodorna behöver små grunda vattensamlingar som blir varma tidigt på våren för att lägga ägg. De kommer att ha dejting och glada dagar här. Groda söker maka, säger han och skrattar.

Fyra groddammar ska skapas i naturreservatet – en söder om Kolardammarna nära ridskolan och de tre and­ra nära gångstigen från Alby till Ahlstorp. Den största ska ha en brygga så att besökare kan studera djuren.

– Intresset för groddjur och grodspel brukar vara väldigt stort, säger Jo

Mindre vattensalamander.

nas Hedlund.

Han tror att vanlig groda, vanlig padda och mindre vattensalamander ska hitta hit, men även åkergrodan.

ANNONS

– Den större vattensalamandern ­vore en vinst.

Tidigare fanns flera av de här arterna i Kolardammarna, enligt Jonas en ”jättestor grodlokal för några år sedan”. Nu är bara enstaka paddor kvar.

– De är lite giftiga. De andra har blivit utrotade av fisk och kräftor som har hittat dit de senaste åren.

Flera syften med dammarna

Förutom att öka den biologiska mångfalden och vara ett besöksmål är också ett syfte med dammarna att återskapa ett kulturhistoriskt landskap med småvatten. Alla dammar ska vara färdiggrävda innan juni.

– Det ska bli jättespännande att se om några groddjur hinner hitta hit i år.

Grodorna brukar para sig i början på april. Äggen kläcks efter några veckor. På sensommaren kan det krylla av små grodor i markerna – på jakt efter nya hem.

Dammarna är en del av projektet att utveckla Alby naturreservat. Kultur- och fritidsnämnden har nyligen beslutat vad årets 3,5 miljoner ska gå till.

– Vi plockar de bästa förslagen ur Albyutredningen som jag ser som ett smörgåsbord, säger Dick Bengtson (M), ordförande i nämnden.

Parkeringarna ska rustas upp

I år ska parkeringarna rustas upp – i första hand den från Krusbodahållet. Fler grill- och rastplatser ska ordnas. Nära badplatsen ska en fågelplattform byggas med utblick över strandängarna där fåglar som gäss och vadare trivs och en och annan tofsvipa och kärrhök.

– Plattformen ska slingra sig uppför berghällen och ha bänkar och rullstolsramp. Vi hoppas också kunna få till fler betesdjur nedanför och röja upp vassen så vi förutom fler besökare också kan locka fler fåglar, säger Jonas Hedlund.

Andra projekt på gång i år har klubbats tidigare år. Badet ska få en ny brygga och skyltningen ska bli bättre – både hänvisningsskyltar och informationsskyltar om till exempel Ahlstorp och kulturminnen. Ridspåren ska röjas. Men breddning av fyrakilometers­spåret blir det inte, som kommunen ville för att förbättra möjligheterna till skidåkning och minska trängseln i spåret.

”Jag tycker de är bakåtsträvare”

Mitt i Tyresö skrev förra sommaren att Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund, SMOFH, sa nej. Efter det skickade kommunen in ett nytt förslag där spåret inte skulle breddas lika mycket. Färre träd skulle tas ner och inverkan på miljön skulle bli mindre, ansåg kommunen. Men SMOFH sa nej igen och skriver i beslutet ”den föreslagna nya breddningen innebär ett för stort ingrepp och riskerar att påverka både naturvärden och naturupplevelser negativt.”

– Nu är breddningen helt nedlagd. Jag tycker de är bakåtsträvare. Vi får nöja oss med att röja bort sly och sådant som växer upp. I övrigt ska vi byta belysning i båda spåren till klimatsmarta led-lampor och kanske förstärka med sågspån, säger Dick Bengtson.

Uteservering en ambition

Pengar för utvecklingen av Alby finns avsatta för ytterligare ett år. Men planerna sträcker sig längre än så.

– Vi får se hur mycket pengar vi kan få till. Ambitionen är att fixa parkeringen även från Fårdala- och Gimmersta-hållet längre fram. Vi har också ambitionen att ordna en uteservering vid ­Alby gård och ett uteklassrum.

Fakta

Spana efter grodor med experten

Naturskyddsföreningens har grod- och paddspaning vid Kolardammarna med grodexperten Pär Brännström.

Torsdag 20 april kl 20, samling vid parkeringen vid Fårdala ridskola.

Stövlar, ficklampa och varma kläder rekommenderas.

Fakta

Regler vid groddammarna

Groddjur är fridlysta. De får inte flyttas eller dödas.

Grodrom får man ta med sig hem i studiesyfte och ha i en balja eller akvarium. Fiskfoder är bäst som mat.

När ynglen kläckts och bakbenen kommit ut ska de lämnas tillbaka i samma damm där de togs. De blir präglade på det vatten de kommer ifrån och vill tillbaka dit för att föröka sig.

Källa: Jonas Hedlund
Fakta

Gjort i Alby

Discgolfbanan utbyggd.

Pulkabanor har skapats i gamla slalombacken.

Utegym har byggts.

Nya bord och bänkar.
Uddby gård: Nytt visningsområde och nytt djurstall bland annat.

Källa: Dick Bengtson,
 David Neveling