Min lokala hjälte

Alby slog New Yorks världsrekord

Tidskapseln med 1130 vykort med framtidshälsningar.
Tidskapseln med 1130 vykort med framtidshälsningar.
Tingstorget i dag, en byggarbetsplats.
Tingstorget i dag, en byggarbetsplats.
Botkyrka slog New Yorks världsrekord i framtidshälsningar.
På torsdag eftermiddag sänktes en tidskapsel med 1130 vykort ned i backen på Albyberget.
Om 50 år ska kapseln öppnas med hälsningar till Albyborna år 2066.

Det är byggbolaget Titania som samlat in vykorten. På torsdagseftermiddagen sänkte de ned en tidskapsel med alla vykort i backen på Tingstorget på Albyberget. Här är bolaget i färd med att bygga 670 nya bostäder och butiker.

– Vi slog rekordet med 114 vykort, säger Youbert Aziz som är pressansvarig för Tingstorget som Titania bygger till Mitt i Botkyrka/Salem.

Det tidigare världsrekordet från förra året hade tv-kanalen MTV efter en kampanj i New York.

– Jag tycker att det är rätt häftigt att lilla Botkyrka kan sno åt sig ett världsrekord av världsstaden New York, säger Einar Janson som är initiativtagare till insamlingen och vd för Titania i ett pressmeddelande.

På vykorten hade Botkyrkabor skrivit hälsningar till framtiden och Albyborna år 2066. Här fanns också vykort där barn hälsade till sig själva i framtiden och önskemål om hur Alby ska vara i framtiden.

– Någon hade skrivit ”Nu förvandlas Alby, men jag kommer alltid ha dig i mitt hjärta”, berättar Youbert Aziz.

Det är inte bara Tingstorget som är på gång i Alby. Det finns även stora planer på att förändra Alby centrum och planer för andra delar av Alby.

– Tingstorget är första delen i den förvandling där Alby ska gå mot en mer stadslik bebyggelse. Alby byggdes under miljonprogrammet och då separerades områden med bostäder på ett ställe och butiker och andra verksamheter på ett annat ställe, säger Youbert Aziz.

På torsdagseftermiddagen sänktes tidskapseln med alla vykort och hälsningar ner i backen i kvarteret som får namnet Tingstorget. Om 50 år, år 2066, kommer kapseln tas upp igen och öppnas. De nutida dokumenten kommer att i högsta grad vara historiska.

– Då kommer vi att kunna läsa vad dagens innevånare tänkte, säger Youbert Aziz.

Titanias vd Einar Jansson tror att satsningen på en mer stadslik bebyggelse kommer att bli ett lyft.

– Med lite tur kanske man får vara med vid öppningen om 50 år när kapseln öppnas. Det vore spännande att få uppleva när dagens visioner om Botkyrka blir verklighet för morgondagens Botkyrkabor, säger Titanias vd Einar Janson i pressmeddelandet från Titania.