Alceahuset åker på kommunturné

Kommun på turné
Nu ska Alceahuset komma närmare Österåkers drygt 43 000 invånare.
Österåkers kommun provar ett nytt grepp och packar in sig i en trailer för att nå ut till fler invånare. Denna vecka besöker man Ljusterö, men fler stopp är inplanerade.

– Jodå det kommer en del spontanbesök. Folk kommer och frågar: Vad är det här? säger Martin Andersson, projektledare för ”Österåker på väg” och till vardags utvecklingsledare på skolförvaltningen.

Det handlar om den stora färgglada trailern som Österåkers kommun parkerat vid Ljusterö torg sedan början av veckan. Besöket är det första av totalt fyra planerade nedslag under våren, och del i en större satsning.

– Kärnan är att vi vill ha ökad medborgardialog inom olika frågor, säger Martin Andersson.

Fyra planerade nedslag under våren

– Vi ska ha det här under ett och ett halvt år. Meningen är att det ska växa sig starkt och att vi ska ha personal från olika förvaltningar. De ska kunna svara på frågor som är aktuella för områdena vi besöker.

Än så länge har trailern bara haft runt tio spontanbesök per dag, men utöver det har man även hunnit med tio skolklasser. Varje dag har man ett särskilt tema som skola, ungdomars inflytande, sociala frågor och näringsliv. I morgon fredag är temat stadsbyggnadsfrågor och på lördag avslutar man med trygghetsfrågor.

– Det kommer folk varje dag, men vi satsar även på att boka in grupper och föreningar, säger Martin Andersson.

Fakta

Turnéplan för "Österåker på väg", våren 2018

9-14 april Ljusterö (9-16 vardagar och lördag 10-14).

17-20 april, Skärgårdsstad

24-27 april, Rydbo

30 april-11 maj, Åkersberga