ANNONS

Äldre avlurad 10 000 med falsk lottovinst

Den äldre kvinnan fick höra att hon vunnit på lotto. Men i stället försvann 10 000 kronor från kontot.

Bedrägeriet är bara ett i raden av brott mot äldre i kommunen.
ANNONS

Förra lördagen blev en äldre kvinna bosatt i Järfälla uppringd av en okänd kvinna som sa att hon vunnit på lotto. För att kunna betala ut vinsten sa hon sig behöva lite uppgifter och skulle därför skicka en kollega. En välklädd man ringde på hos den äldre kvinnan och bad om bankkort och pinkod.

Först när han inte kom tillbaka som han sagt blev kvinnan orolig och spärrade kortet. Då hade två uttag på 5 000 kronor vardera redan gjorts.

Exemplet är typiskt och återkommer ofta i anmälningarna om bedrägerier mot äldre.

Det senaste året har polisen registrerat cirka 1 500 anmälningar i hela landet där äldre blivit bedragna.

En uppgång märktes framför allt under hösten då 40 procent fler anmälningar kom in jämfört med samma period under åren 2010–2013. Trenden märks även i Järfälla med elva anmälningar det senaste halvåret.

För att göra äldre medvetna om bedragarnas strategier har polisen börjat ett samarbete med de stora pensionärsorganisationerna och brottsförebyggande rådet.

Små videosnuttar med olika scenarier där äldre luras har spelats in för att kunna användas som diskussionsunderlag. Filmerna finns nu på polisens facebooksida.

Arbetet leds av Ditti Westin.

– Äldre utgör en väldigt liten del av alla bedrägerioffer. På en månad sker till exempel cirka 4 000 datorbedrägerier och 1 000 kortbedrägerier och bara ett hundratal bedrägerier mot äldre. Men eftersom äldre är en så utsatt målgrupp så prioriterar vi alltid dem.

ANNONS
Fakta

Fler trix som bedragarna använder

På stan: Någon kommer med en karta och ber om hjälp att hitta rätt. När din uppmärksamhet riktas mot kartan tar en kompanjon din plånbok.

Vid bankomaten: Gärningsmannen tittar när du slår in koden. Lägger en hundralapp på marken och säger att du måste ha tappat den. När du böjer dig ner för att plocka upp den tar gärningsmannen kortet.

Hemma: En rörmokare ringer på och säger att han ska titta på badrummet. Ni går in tillsammans. Samtidigt som han slamrar med duschen går en kompanjon in genom den nu olåsta ytterdörren och tar värdesaker.

Källa: polisen