Fler äldre får avslag: ”Uppseendeväckande”

vbvnbv
För många äldre i Vasastan får avslag, tycker M.
Var femte äldre i Vasastan får avslag på sin ansökan om äldreboende, uppger Moderaterna i Norrmalm.
Nu riktar de skarp kritik mot stadsdelsförvaltningen.

Moderaterna riktar skarp kritik mot äldreomsorgen i Norrmalm. Enligt siffror som partiet själva tagit fram får var femte äldre i stadsdelen avslag på sin ansökan om att flytta till vård- och omsorgsboende. Det är en fördubbling jämfört med 2016.

”Solkart att det inte fungerar”

”Det är solklart att biståndsbedömningen för de äldre inte fungerar” skriver M i ett pressmeddelande.

– Det är uppseendeväckande siffror. Den socialdemokratiskt ledda majoriteten lovade mindre restriktivitet, nu ser vi att det blev tvärtom. Äldreomsorgen på Norrmalm går med miljonunderskott så vi måste granska hur stadsdelsnämnden skött ekonomin, besparingarna verkar nu gå ut över de äldre, säger Petra Gardos Ek (M), vice ordförande i Norrmalms stadsdelsnämnd.

V slår tillbaka

Marianne Berg Ekblom (V) är ordförande i stadsdelsnämnden. Hon är inte lika säker på att siffrorna beror på en striktare bedömning.

– Antalet avslag beror till viss del på i vilken mån invånarna söker bistånd. Därför går det inte att säga någonting om siffrorna rakt av. Dessutom är biståndsbedömningen lagstyrd. Även om vi vill vara jättegenerösa kan vi inte vara det om inte lagstiftningen tillåter det, säger hon.

Hon riktar samtidigt kritik mot att Moderaterna velat bygga KFUM:s idrottshall i Hagastaden, på bekostnad av det framtida äldreboendet.

– Man kan inte å ena sidan kritisera biståndsbedömningen och å andra sidan säga att vi inte ska bygga ett nytt äldreboende i Hagastaden. Hur tänker man sig att vi ska ta emot Norrmalms äldre om vi inte bygger nya boenden?

Fakta

Så många får avslag

Andelen äldre som får avslag på sin ansökan om vård- och omsorgsboende

Kungsholmen: 16,23 (14,18)

Norrmalm: 19,02 (11,17)

Södermalm: 29,48 (25,62)

Östermalm: 20,72 (21,64)

Källa: Moderaterna, Norrmalm