ANNONS

Nu ska fler äldre få besöka bondgården

Nu ska kommunen hjälpa Bögs gård att ordna visningar för äldre på bondgården.
Nu ska kommunen hjälpa Bögs gård att ordna visningar för äldre på bondgården.
Anders Ström som driver Bögs gård ville göra något för de äldre.
Anders Ström som driver Bögs gård ville göra något för de äldre.
När de äldre kommer till gården möts de av eldtunnor.
När de äldre kommer till gården möts de av eldtunnor.
På gården får besökarna åka häst och vagn.
På gården får besökarna åka häst och vagn.
Sen två år tillbaka har äldreboenden kunnat komma på besök på Bögs gård för en tur med häst och vagn som lockar fram minnen från svunna tider. Nu har Sollentuna kommun beslutat att backa upp verksamheten.
ANNONS

För år två år sen fick Anders Ström en idé. Han hade länge tagit emot skolbarn och unga som fick uppleva naturen på Bögs gård vid Järva fältet. Men han ville göra något för de äldre i samhället.

På Bögs gård får äldre åka häst och vagn.

– Man vet själv hur det är med föräldrarna, det glöms lätt bort mitt i vardagsstressen.  Det är pensionärerna som har byggt upp vårt samhälle, säger Anders Ström.

Han bestämde sig för att ordna utflykter till bondgården för äldreboenden. Men han fick inte kommunen med sig.

Det stoppade honom inte utan istället ordnade han fikasponsring från Ica Häggvik. Nu har ryktet om gårdsvisningarna för äldre spritt sig och många boenden både i och utanför Sollentuna har hört av sig för att komma på besök.

Bondgården väcker minnen

Anders Ström välkomnar de äldre med eldtunnor.

Anders berättar att de ordnar visningarna för den goda sakens skull. Många äldre har minnen från bondgårdar och genom att få vistas i en liknande miljö kan minnena vakna till liv.

ANNONS

– Det var nyligen en man som hörde av sig efter att hans pappa som gått bort vart här på besök. De var tre syskon som vid begravningen sagt att de ville höra av sig hit och tacka för att besöket här hade betytt så mycket för deras pappa. Det är sånt här som gör att vi känner att vi göra det här.

Anders brukar möta de äldre med eldtunnor och köra runt de med häst och vagn. Därefter blir det fika och en presentation med bilder från gårdens historia.

”Hela stämningen på gården är varm och mjuk”

Gunnel Wagenius, 80 år

Gunnel Wadenius Aleris Norrviken

80-åriga Gunnel Wagenius har tillsammans med andra boende på Aleris Norrgården fått besöka Bögs gård vid flera tillfällen.

– Det är jättetrevligt, jag fick klappa kossorna och sånt där. Hela stämningen på gården är varm och mjuk, säger Gunnel Wagenius.

Hon berättar att hon är uppvuxen i området och brukade gå för att hämta mjölk på en gård alldeles i närheten.

– Jag brukade få gå över Torparängen och var alltid så rädd för de stora hästarna där. Där fanns hästar nu med, säger Gunnel.

Att besöka bondgården med äldreboendet får tankarna att vandra bakåt i tiden för Gunnel, även om området har förändrats och det är mer tätbebyggt idag.

– Det bästa jag visste var djur så det väcker många minnen.

Nu satsar kommunen

Nu har kommunen beslutat att stödja projektet. Efter att parkenhetens budget utökats har de bestämt att satsa på äldrevisningar vilket innebär att dagens utflykter kan dubbleras med upp emot 80 visningar för äldre per år.

Rosa Törnqvist är uppvuxen med hästar och fick chansen att pussa en häst på nytt. Foto: Aleris Norrviken

– Det har varit väldigt uppskattat bland de äldre. Många är uppväxta i miljön och får en möjlighet att blick tillbaka till den tiden, säger Moa Rasmusson (L), ordförande i trafik- och fastighetsnämnden.

Redan idag har Bögs gård och kommunen att samarbete kring visningar för skolor och öppna visningar för allmänheten. Satsningen kommer innebära att antalet visningsdagar ökar så att det är inte bara de äldre som får hälsa på oftare allmänheten får ökade möjligheter att kika in bland djuren.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.