Vård för äldre blir kvar på Danderyds sjukhus

Geriatriken blir kvar på Danderyds sjukhus.
Geriatriken blir kvar på Danderyds sjukhus.
Efter debatten om äldrevården står det nu klart att den blir kvar i Danderyd. Det glädjer Liberalerna i Danderyd som ligger bakom en del av debatten.

Nu är det klart att den geriatriska vården blir kvar på Danderyds sjukhus. Det står klart efter ett beslut av Alliansen i Stockholms läns landsting. En ny geriatrikplan ska innehålla förslag för hur vården kan användas på bästa sätt, i den ingår äldrevården i Danderyd.

I höstas publicerade Liberalerna i Danderyd en debattartikel i Mitt i där de argumenterade mot att flytta geriatriken från Danderyd till Sollentuna. Annika Linde som är ledare för Liberalerna i Danderyds landstingsgrupp tror att det var på grund av den artikeln som ligger till grund att förslaget ändrades till Danderyds fördel.

– Det här kommer att glädja många äldre människor i norrort. Närhet när det gäller vård är viktigt och vi i Liberalerna fick upp ögonen för detta. Det har inte varit någon osämja men med våra sakargument förstod de att det nya förslaget inte kommer fungera något bra, vilket glädjer oss, säger Annika Linde till Mitt i.

Beslut i landstinget

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen ska ta reda på hur många vårdplatser som ska finnas på Danderyds sjukhus. De nya vårdplatserna på Sollentuna sjukhus kommer fortfarande att öppna, men eftersom behovet ökar kommer geriatriken genom det nya beslutet att bli kvar på Danderyds sjukhus.

– Vi befinner oss i en historisk situation där ålderssammansättningen hos befolkningen i Stockholms län snabbt förändras och allt fler lever allt längre. Eftersom andelen äldre kommer att öka så mycket skriver vi upp siffran för hur många patienter som behöver geriatrisk vård. Därför tänker vi fortsätta att bedriva geriatrisk vård i Danderyd, säger Ella Bohlin (KD), äldrelandstingsråd i ett pressmeddelande.

Stockholms läns landsting ska ta fram en ny geriatrikplan som ska innehålla förslag på hur vården kan användas på bästa sätt.