ANNONS

Äldre får högre hyra för ombyggt badrum

Irma Öman, 85, tycker att badrummet blev sämre efter ombyggnaden på Trekantens servicehus. Ändå får hon högre hyra.
Irma Öman, 85, tycker att badrummet blev sämre efter ombyggnaden på Trekantens servicehus. Ändå får hon högre hyra.
Många av badrummen på Trekantens servicehus har byggts om efter krav från Arbetsmiljöverket.

Nu väntar ett hyrespåslag på 525 kronor i månaden för de äldre.
ANNONS

Första etappen av ombyggnationen är klar. Irma Öman, 85, har nyligen flyttat in i en lägenhet, där badrummet byggts om för att klara de krav som Arbetsmiljöverket ställer på arbetsmiljön för personalen.

För Irma Öman är det dock ingen förbättring. Hon tycker tvärtom att hon fått ett sämre badrum, att det blivit ont om utrymme i duschen, och att rummet blivit mera opraktiskt.

– Titta vilket litet badrumsskåp, och inte ens några krokar att hänga badrocken på, säger hon.

Men efter ombyggnaden väntar ändå en hyreshöjning.

– Den nya hyran kommer att träda i kraft månaden närmast efter det att hyresgästerna kunnat återflytta, säger Inger Svantesson, förhandlingschef på Micasa, som bekräftar att det rör sig om en höjning på 525 kronor i månaden efter en förhandling mellan fastighetsbolaget och hyresgästföreningen.

Eva Fagerhem (S) i stadsdelsnämnden tycker dock inte att de boende ska belastas ekonomiskt av ombyggnationen.

– Nej, det är inte rimligt. Det här är ju ingen ombyggnad som görs för att höja standarden för de boende, utan här åläggs staden att åtgärda ett arbetsmiljöproblem.

Frågan landade nyligen på kommunstyrelsens bord. Borgarrådet Joakim Larsson (M) svarade då att ”Ombyggnationer som sker av arbetsmiljöskäl belastar redan i dag Stockholms stad och inte den enskilda hyresgästen”.

Fast det verkar inte stämma med vad som händer i Hägersten-Liljeholmen?

ANNONS

– Det var lite krångligt uttryckt, det kan jag hålla med om. Men Stockholms stad tar inte ut någon kostnad för själva ombyggnationen. Däremot påverkas ju hyran av att det blir en standardhöjning, och det kompenserar inte Stockholms stad för, säger Håkan Filippsson, borgarrådets pres­sekreterare.