Min lokala hjälte

Äldre får lära sig om islam och HBT

HBT, islam och feminism. Stadsdelens äldre bjuds på en ovanlig föreläsningsserie i vår.

Diskussionsämnena på träffpunkten Växhuset i Hässelby blir lite mer brännande än vanligt i vår. Under flera tematräffar ska bland annat islam, feminism och homosexualitet diskuteras med stadsdelens äldre.

– Vi har ett ansvar att främja mångfald och ta tillvara minoriteters intressen, säger Peter Forslund som arbetar på Växthuset.

Han tror att det kan vara lättare som äldre att ta till sig information om exempelvis homosexualitet om det kommer lite närmare ens egen vardag. Kanske vågar någon till och med komma ut ur garderoben.

– Vi vill nå de människor som sitter och ser på prideparaden på tv och tänker: det här är inget för mig.

Enligt honom finns ofta förutfattade meningar om vad äldre är intresserade av.

– Det finns en tendens bland oss inom äldreomsorgen att dra åt mainstreamhållet. Jag vill varna för infantiliseringen av äldre, det ställer vi inte upp på här på Växthuset.

En annan, lite mer ovanlig, rubrik är ”Islam i Vällingby” då rektorn för den muslimska friskolan Al Azhar kommer på besök.

– För första gången på 2 000 år etablerar sig en ny religion i stadsdelen. Vi vill öppna upp för möten mellan de nya och gamla Vällingbyborna, säger Peter Forslund som också ser fram emot den heta debatten mellan de båda pensionärsförbunden PRO och SPF.

Det finns en tendens bland oss inom äldreomsorgen att dra åt mainstreamhållet.