Äldre får samtal från databluffare

Flera kvinnor har blivit uppringda av engelsktalande personer som ställer frågor om deras datorer. Enligt polisen rör det sig troligtvis om bedragare.

Hittills har tre äldre kvinnor hört av sig till Lokaltidningen Mitt i och berättat om de konstiga samtal de fått den senaste månaden. Anonyma personer har ringt hem till kvinnorna, som är mellan 67-77 år, och ställt frågor om deras datorer.

– Det ringde någon och tilltalade mig på engelska och sa att det var fel på min dator. Han ville ha ”numret” på datorn, berättar en 77-årig kvinna som bor på ett äldreboende i Solna.

Hon äger inte någon dator och är säker på att det rör sig om bluffmakare.

– De chansar och ringer runt. De vill väl komma åt innehållet på datorn, viktiga nummer eller något. Det är bara bluff och såklart väldigt obehagligt, säger kvinnan som anmält saken till polisen.

En annan som blivit uppringd är en kvinna på Jungfrudansen.

– De ringde hem till mig flera gånger, två gånger om dagen i en vecka. Det var både killar och tjejer, och de pratade engelska med asiatisk brytning, säger hon.

Rösterna på andra sidan luren nämnde ordet ”computer”, dator på engelska, flera gånger, men kvinnan var snabb att lägga på.

Hon är själv inte rädd för att bli lurad, men vill varna andra äldre.

– För mig är det en småsak, men stackars de som kanske inte förstår.

Den tredje kvinnan berättar att flera andra boende i hennes hus fått liknande samtal och att personerna som ringt nämnt dataföretaget Microsoft.

Enligt Marie Hummer, närpolischef i Solna, rör det sig ännu så länge inte om ett brott eftersom de som ringt bara ställt frågor.

– Men jag tror inte de har goda avsikter. Vi har ju haft liknande händelser med ”mattförsäljare” som ringer äldre och vill ha tillträde till deras lägenheter, säger hon.

Hon uppmanar alla till försiktighet.

– Var observanta på vilka som hör av sig och öppna inte för folk du inte känner, säger hon.