ANNONS

Äldre i Haninge oroliga: ”Tro mig, det blir värre”

Ann-Christin Johansson Äldre i Haninge om Corona - Äldre kvinnan på Örnens väg, Haninge: Ann-Christin Johansson
Ann-Christin Johansson är på väg ner till Rudans friluftsområde. "Jag räknar dagarna tills den här smittan är över", säger hon.
Dödsfallen ökar, uppmaningarna att hålla sig hemma blir allt skarpare och många undrar hur långt ifrån total isolering vi är i coronavirusets framfart.
De äldre i Haninge som Mitt i träffar på vittnar om en stor oro.
ANNONS

Uppmaningar från regeringen, Folkhälsomyndigheten och PRO-föreningarna blir allt skarpare mot seniorer och äldre i Stockholm: Håll er inomhus, belasta inte vården.

Trots ständiga varningar om covid 19-viruset trotsar många äldre i Haninge uppmaningarna om att hålla sig inne.

– Är man frisk tycker jag man ska ta en promenad då och då. Jag har gått på jympa i många år, gillar och röra på mig, och tack och lov har vi Rudans friluftsområde i Haninge, säger Ann-Christin Johansson, 72, från Handen.

Hur orolig är du?

– Det är klart att jag är orolig. Alla är oroliga och detta är en situation ingen av oss upplevt tidigare. Jag försöker räkna dagarna tills smittan är över. Att de här dagarna går snabbt, säger Ann-Christin.

Fram till tisdagen hade totalt 104 personer i Stockholmsregionen avlidit efter att ha smittats av coronaviruset. Totalt i landet har 180 personer dött.

Hur orolig är du över coronavirusets framfart?

Grannarna Bo Krumling, 85, och Kristina Wener, 70, Handen
"Vi är försiktiga, och tro mig, det kommer att bli värre. Men jag upplever att det framförallt är på äldreboendena smittan sprids. Jag har tre döttrar som hjälper mig att handla, men promenader måste jag ta. Jag har rört på mig hela mitt liv och kan inte vara still, men man är ju orolig och jag kan ju inte gå för nära andra personer", säger Kristina Wener.

"Situationen är ju inte bra. Vi respekterar såklart vad myndigheterna säger. Jag har en son som handlar åt mig så jag går inte till butiken, men en promenad måste man ta ibland", säger Bo Krumling.
Berit Johansson, 79, Handen
"Jag tillhör riskgruppen och är orolig. Jag har magsår och tar blodförtunnande medicin. Jag måste ut och ta bussen till Haninge centrum. Hur ska jag annars kunna köpa min medicin på apoteket? När jag var 19 år, i början av 50-talet, blev jag sjuk i pandemin asiaten det påminner om situationen nu"
Ann-Christin Johansson, 72, Handen
"Det är ingen rolig tid, men man måste försöka leva ändå. Är man inte sjuk så tror jag det är bra att man kommer ut på promenader i alla fall. Något positivt som kommit ur detta, kan jag säga, är att saker man irriterar sig på blir mindre viktiga."
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.