Min lokala hjälte

Äldre har inte råd att betala larmet

Agnes Karlsson bor i egen lägenhet, men när hon fick höra vad trygghetslarmen kostar tackade hon nej. Tuulikki Törmönen på Gustavsgården har larmet inbakat i priset för boendet på servicehuset.
Agnes Karlsson bor i egen lägenhet, men när hon fick höra vad trygghetslarmen kostar tackade hon nej. Tuulikki Törmönen på Gustavsgården har larmet inbakat i priset för boendet på servicehuset.
Trygghetslarmet sätts på armen.
Trygghetslarmet sätts på armen.
Att ha ett trygghetslarm i Värmdö kostar 343 kronor i månaden. Det är i särklass dyrast i länet.

Agnes Karlsson, 91, tycker att priset är alldeles för högt.

Ett trygghetslarm på armen kan kännas bra om man är rädd för att plötsligt bli svårt sjuk, har lätt för att ramla och svårt att röra sig. Larmet ser ut som en klocka och är kopplat till en larmcentral som skickar hemtjänsten om det behövs.

Men priset på 343 kronor i månaden avskräcker.

91-åriga Agnes Karlsson i Hästhagen bor ensam i sin egen lägenhet och kan bara förflytta sig med hjälp av kryckor. Hennes läkare anser att hon borde bo på ett äldreboende och Agnes har försökt få en plats på Gustavsgården. Men Värmdö kommun anser att hon är så pass frisk att hon kan bo kvar hemma.

Ett tag funderade Agnes på att skaffa trygghetslarm, men när hon fick höra vad det kostade tackade hon nej.

– Jag har faktiskt inte råd. Min pension är 10 000 kronor och man ska betala hyra, försäkringar och mycket annat. Jag förstår inte varför det ska vara dyrare i Värmdö än på andra håll, säger hon.

Den senaste tiden har hon ramlat tre gånger, sist var för två veckor sedan när hon trillade av en stol när hon skulle sträcka sig efter något i skafferiet.

– Jag blev sittande och tänkte: Hur ska jag kunna ta mig upp?

– Alla vuxna släktingar var bortresta eller på sina jobb. Till slut kunde jag hasa mig upp, men jag fick vansinnigt ont i knäna, berättar Agnes Karlsson.

I hela Värmdö har 285 personer trygghetslarm. Priset på 343 kronor i månaden är dock det högsta i hela Stockholms län. En undersökning som Socialdemokraterna beställt av riksdagens utredningstjänst visar att de allra flesta kommuner i länet tar mellan 100 och 200 kronor i månaden för trygghetslarmen. I Österåker och Nykvarn är det gratis. Värmdö är den enda kommunen i länet med en kostnad över 300 kronor.

Samtidigt erbjuder kommunen dem med dåliga inkomster reducerat pris efter en inkomstprövning. I år har till exempel var tredje som köper en tjänst inom äldreomsorgen ansökt om prisreduktion, men hur många som sedan fått det är oklart.

– Självklart har vi sådana som betalar noll kronor, sådana med reducerat pris och sådana som betalar fullt pris, men jag har ingen uppgift på hur många de är, säger kommunens inkomsthandläggare som vill vara anonym.

Oppositionsledaren Lars Bryntesson (S) tycker att Värmdö borde­ göra något åt sina höga avgifter. Trygghetslarmen är kanske ett av de tydligaste exemplen, men även avgifterna för sophämtning och vatten är höga. Han vill att kommu­nen gör en översyn för att se hur avgifterna slår mot den enskilde.

– Vi har ett högt skatteläge och det kan vi inte göra så mycket åt. Avgifterna, däremot skulle vi kunna se över, säger han.

Kommunstyrelsens ordförande, Lars-Erik Alversjö (M), har dock inga planer på att sänka just priset för trygghetslarm.

– Det här är en rimlig summa med tanke på de faktiska kostnaderna. Värmdös stora yta gör att kommunens utgifter för larmen är betydligt högre än det vi får in via avgifterna. Och eftersom vi vet att de med lägst inkomster får reducerat pris känns det bra att de med höga pensioner får betala mer.

Alversjö håller med om att kommunen ligger högt vad gäller flera avgifter och taxor – men påpekar att mycket just handlar om de stora avstånden eller andra geografiska förhållanden.

– Men vi satsar på ungdomar. Till exempel har vi ovanligt många idrottshallar per ungdom.

Fakta

Pris för larmet

Kostnad per månad:

Källa: Riksdagens utredningstjänst